انیمیشن سینمایی

نقد و رمزگشایی انیمیشن Big Hero 6 2014 (شش ابر قهرمان)

سازندگان این پویانمایی قصد داشتند پیشرفت های کشورهای آسیای شرقی را ناشی از رابطه با آمریکا نشان دهند.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

تریلر اثر

.
[/box]

این پویانمایی که با بودجه سنگین 165 میلیون دلاری توسط شرکت دیزنی با همکاری استودیوی مارول ساخته شد، در مدت اکران 108 روزه خود توانست مخاطبان زیادی را به سالن های سینما جذب کرده و به فروش سراسری 546 میلیون دلار دست یابد. این انیمیشن زیبا در هشتاد و هفتمین دوره جوایز آکادمی علوم و هنر تصویری آمریکا موفق به دریافت جایزه اسکار بهترین انیمیشن سال شد.

خلاصه داستان:

هیرو هامادا پسر نوجوان نخبه ای است که در علم رباتیک و ساخت انواع ربات های خلاقانه بسیار ماهرانه عمل می کند. وی که ابتدا با ربات های دست ساختش در مسابقات مبارزه ای غیر قانونی شرکت و کسب درآمد می کند، از طریق برادرش – تاداشی – با آکادمی علوم رباتیک، که او در آنجا مشغول به تحصیل است، آشنا می شود. هیرو با اختراع میکروربات های کنترل شونده از طریق ذهن، مجوز ورود به کلاس های آکادمی را پیدا می کند ولی در همان شب به دلیل آتش سوزی ناگهانی در محل مسابقات، برادر وی به همراه دکتر کالاهان (مسئول آکادمی) کشته می شوند.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

پس از مرگ تاداشی، هیرو با بِیمکس (Baymax) ربات دستیار مراقبت های بهداشتی ساخته تاداشی، زندگی را می گذراند تا اینکه توسط مردی با نقاب کابوکی مورد حمله قرار می گیرد. این مرد از میکروربات های هیرو استفاده می کند. از این جا به بعد هیرو به همراه دوستان تاداشی سعی در به دام انداختن این مرد که خیال می کند در مرگ برادرش نقش داشته، دارند. آنها برای خود لباس های قهرمانانه طراحی می کنند و به جنگ نقاب دار کابوکی می روند. در این میان متوجه می شوند که نقابدار کابوکی خود کالاهان است که در پی مرگ دخترش توسط کِرِی می خواهد انتقامش را از او بگیرد. ولی 6 بزرگ قهرمان او را متوقف می کنند.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

بررسی فنی انیمیشن

انیمیشن “6 بزرگ قهرمان” یکی از پویانمایی های خوش ساخت سال 2014 می باشد که برنده جایزه اسکار نیز شد. گرافیک و تصاویر انیمیشن بسیار چشم نواز می باشند. گفته شده است که شرکت دیزنی برای خلق آنها برنامه جدید تولید تصاویر گرافیکی نوشته است.

معماری و بافت جالب سان فرانسوکیو که ترکیبی از توکیو و سان فرانسیسکو است، با مهارت هرچه تمام از کار درآمده و به دل می نشیند. البته تخیل بیش از حد در طراحی ساختمان ها کمی به این امر ضربه زده است. طراحی کاراکترها هم خوب و قابل قبول می باشد مخصوصا بِیمکس که مطمئنا جالب ترین و بانمک ترین شخصیتی است که این چند وقته در انیمیشن ها می توان یافت. البته طراحی شخصیت ها جای کار بیشتری داشت تا بتواند در حد کیفیت دیگر انیمیشن ها مانند “رنگو” ، “چگونه اژدهای خود را تربیت کنید 2” و سری “داستان اسباب بازی ها” ظاهر شود.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

هر چقدر موسیقی متن زیبا و گوش نواز است، صدا گذاری کاراکترهای اصلی نامناسب بوده و حتی تا حدی تصنعی نیز می باشد. دیزنی این بار از ستارگان مشهور که عموما صدای آشناتری دارند، استفاده نکرده و بجای آنها گویندگانی نه چندان با تجربه به کار گرفته است. البته انصافا صدای بِیمکس خوب است. داستان Big Hero 6 برای کودکان و نوجوانان مناسب بوده و ممکن است به مذاق بزرگترها خوش نیاید (البته اگر کودک درونشان دیگر کودک نباشد!).

بررسی محتوایی انیمیشن

استیلای فرهنگی آمریکا بر شرق

شهر داستان انیمیشن ما، سان فرانسوکیو نام دارد. این شهر از نظر فرهنگ، جغرافیا و حتی معماری ترکیبی از توکیو و سان فرانسیسکو یا در واقع شرق و غرب می باشد. قهرمان اصلی فیلم ژاپنی است، که در دامن یک آمریکایی بزرگ می شود.معماری شهر به توکیو نزدیک تر است. بیلبوردها، دیوار نوشته ها، طراحی ساختمان ها همه ژاپنی می باشند، اما شاهد تلفیق زیرکانه اسم دو شهر هستیم که سان فرانسیسکو بخش ابتدایی آن را تشکیل می دهد. مردم شهر نیز چهره های تمام غربی داشته و فرهنگ آنها نیز شبیه شرق نیست.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

این نشان دهنده استیلا و تاثیر فرهنگ غرب بر شرق است. این مسئله، یعنی ترویج و صدور فرهنگ آمریکایی به دیگر کشورها، همیشه یک اصل استراتژیک بوده و در سند راهبردی امنیت ملی آمریکا در سال 2015 نیز به صراحت درباره آن صحبت شده است.

علم و صنعت پیشرفته شرق، مرهون آمریکاست!

این چیزی است که سازندگان این پویانمایی قصد بیان آن را داشتند. در این انیمیشن، به پیشرفت صنعتی شرق (به نمایندگی ژاپن) اشاره شده است. ولی مانند همیشه سلام هالیوودی ها بی طمع نیست! در مقابل آنها دو فرد به نام کالاهان و کِرِی را نشان می هند که قطب های صنعت و علم این شهر را در اختیار دارند. کالاهان با راه اندازی آکادمی علوم رباتیک، سعی در جذب نخبگان بالقوه و پرورش استعداد آنها دارد.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

فراهم آوردن امکانات برای تحصیل و پژوهش علمی، منتی است که کالاهان بر سر مردم این شهر می گذارد. البته این امر یعنی جذب نخبگان نسل متفکر دیگر کشورها برای پرورش و خدمت در آمریکا نیز در سند استراتژیک امنیت ملی ایالات متحده آمده است. کمپانی کِری صنعتی سازی علم را در این شهر به عهده دارد. شرکت وی که بزرگترین شرکت صنعتی تحقیقاتی سان فرانسوکیو است، پروژه های مختلفی از نوآوری های علمی کوچک تا اختراعات عظیم مانند پرتال های تلپورت کننده را به اجرا می رساند. این دو نفر نمادی از آمریکا هستند که پیشرفت علم و صنعت شرق از آنها نشات می‌گیرد.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

پرورش نوجوانان برای تبدیل شدن به ابرسرباز

صنعت هالیوود چندی است که روند ترویج ابرسرباز سازی از کودکان و نوجوانان را در فیلم های خود در پیش گرفته است. از بارزترین این موارد می توان از سری بچه های جاسوس (Spy Kids) یاد کرد که با بهره گیری از بازیگران مشهور و توانمند و جلوه های بصری زیبا راهبردی هست که قصد آماد سازی ذهنی و علاقه مند کردن کودکان و نوجوانان برای گرایش به سمت سرباز شدن، دارد. اخیرا نیز سری بازی طمع (Hunger Games) نوجوانان را در جایگاه سربازانی که باید برای نجات جان خود با استفاده از هر چیزی بجنگند؛ قرار می دهد.

این انیمیشن نیز از شخصیت های جوان و نوجوان، ابرقهرمان هایی در طراز بتمن و آیرون‌من می‌سازد. آنها در عین اینکه از نیروهای فرابشری برخوردار نیستند با استفاده از فناوری روز تبدیل به قهرمانان و ناجیان شهر می شوند.

Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد
Big Hero 6 (شش ابر قهرمان) آی نقد

عادی سازی مرگ عزیزان

امسال شاهد حرکتی جسورانه در انیمیشن های هالیوودی بودیم. امری که در گذشته به دلیل تم ناراحت کننده و غم انگیزش برای کودکان و نوجوانان – حتی بزرگسالان – چندان مورد استفاده قرار نمی‌گرفت. نمایش مرگ یکی از کاراکترهای اصلی یا اقوام قهرمان داستان به گونه ای انجام شد که نه تنها باعث ناراحتی و افسردگی مخاطب کم سن و سال نشود بلکه کاملا آن را در نظر آنها عادی و امری قابل هضم جلوه دهد. انیمیشن “چگونه اژدهای خود را تربیت کنید 2 ” و ” کتاب زندگی” از نمونه هایی هستند که در آن شخصیت اصلی از مرگ عزیزان خود یا اصلا ناراحت نشده یا حداقل ناراحتی او چند دقیقه بیشتر دوام ندارد! 

منبع
به قلم مهدی خدابخش

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

  1. عاشقِ طرزِ بغل کرئنِ این موجود بودم 😛 … ممنون .

  2. فیلم نامه هم مشکلات و حفره هایی داره.مثلا علت آتش سوزی ابتدای فیلم مشخص نمیشه.نجات پیدا کردن کالاهان هم خیلی اتفاقی نمایش داده شده که چندان قانع کننده نیست

    1. به نظر من آتش سوزی رو خود کالاهان به وجود آورد چون از اول می‌خواست اختراع هیرو رو بدزده
      نجاتشم که اتفاقی نبود با برنامه ریزی خودش از میکروبات ها استفاده کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *