فیلم سینمایی

نقد و رمزگشایی فیلم 2016 The 5th Wave (موج پنجم)

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]توزیع کننده: Columbia Pictures

امتیاز: 5.2 از 10 – میانگین رای 73,046 نفر

امتیاز کاربران ایرانی: 6.3 از 10 – میانگین رای 1108 نفر

بودجه: 38 میلیون دلار

فروش: 110 میلیون دلار[/box]

The 5th Wave یک فیلم علمی–تخیلی مهیج آمریکایی به کارگردانی جی بلیکسون و نویسندگی سوزانا گرانت، آکیوا گلدسمن و جف پینکنر هست که اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهٔ نویسنده آمریکایی ریک یانسی می باشد.

سناریوی این اثر بشدت تکراری هست و دوباره شاهد آخرالزمانی در نتیجه رخ نمایی موجودات بیگانه با سفینه هایشان هستیم.

یکسری نکاتی که به ذهنم رسید را می نویسم:

– در داستان فیلم، مثل اینکه این اولین بار نیست که بیگانه ها به زمین آمده اند و احتمالا مدت ها قبل در زمین حضور داشته اند اما الان با ظهور دوباره افرادی را که خاموش بوده اند را روشن و فعال می کنند و آنها را به جنگ با بقیه انسان ها ترغیب می کنند (شاید توهم انگیز باشه این نظرم ولی اشاره به مفهوم منجی آخرالزمان تو ادیان الهی و ربط دادن مفهوم بیگانه ها با مفهوم منجی رو میشه احتمال داد!)، در این بین یکی از بیگانه ها عاشق Cassie می شود، در واقع زن در سینما نماد سرزمین و عقیده هست و شاید بتوان گفت Evan Walker عاشق سرزمین و عقیده آمریکایی می شود که باعث می شود فداکارانه روبروی بیگانه ها ایستادگی کند (مثال دیگری که به ذهنم می آید، در آخرین اپیزود انیماتریکس (The Animatrix) هم یکی از ربات ها عاشق یک زن می شود و جلوی ربات های دیگر می ایستد! نکته مهم این هست که در انیماتریکس که انیمه ای برای توضیح بهتر سه گانه ماتریکس هست، منشا و مبدا هوش مصنوعی، عربستان معرفی میشود و در چند سکانس بعد از این معرفی، بطور نمادین مگسی نشان داده میشود که روی نقشه عربستان (بر روی ساختمان سازمان ملل) می نشنید و پس از اینکه کارگری آن را می کشد، خون آن روی ایران می پاشد! در کنار این Zion را در نظر بگیرید که تنها کشور اصلی که مقابلش هست و ادعا می کند که باید از صحنه روزگار محو شود، ایران هست! در نهایت با اینکه شاید فکر کنید مواد مخدری، تریاک دولتی، چیزی مصرف کرده ام ولی دور از ذهن نیست که Evan Walker یا آن ربات نشان دهنده الگویی مهم هست که چگونه و با چه مکانیسمی افراد از مسیر صحیح و حق(اسلام!)، میتوانند مرتد شوند!) (باید بیشتر روی این الگو تحقیق شود، در فیلم Avatar و بسیاری از فیلم های بزرگ و جریان اصلی دیگر هم این الگو تکرار می شود)

– مهمترین سکانس فیلم که نمادین هست سکانس ابتدایی می باشد که Cassie یک نفر را می کشد و سپس در میانه فیلم نشان داده می شود که بخاطر صلیبش به قتل رسیده است! سپس  این جمله را از Cassie می شنویم که آن ها دارند انسانیت انسان ها را پاک می کنند!

– یکی از نکاتی که می تواند مورد توجه قرار گیرد، نام فیلم هست که چرا موجودات فضایی و کارهایشان در 5 مرحله مختلف ظهور و بروز پیدا می کند:

موج اول: بیگانه ها یک پالس الکترومغناطیسی ایجاد می کنند که باعث از کار افتادن وسایل الکترونیکی و قطعی برق می شود.

موج دوم: زمین لرزه

موج سوم: سیل و طغیان آب ها

موج چهارم: پخش ویروسی که بوسیله پرندگان منتقل می شود (بیماری که بیگانگان خلق کرده اند!)

موج پنجم: درگیری و جنگیدن انسان های هم نژاد با خودشان که با فهمیدن این موضوع علیه بیگانگان و ارتش خودشان متحد می شوند. (در اینجا هم گفته می شود رنگ سبز نشان دهنده بیگانه بودن و شرور بودن هست، اگر نوشته ها قبلی من را دنبال کرده باشید، قبلا توضیحاتی درباره قانون هالیوودی سبز=شرور داده ام!)

در نهایت فیلم پایانی باز داشت و خیلی سوالات را بدون پاسخ گذاشت و احتمالا باید منتظر قسمت یا قسمتهای بعدی بمانیم!

 

برخی از نظرات کاربرها در سایت های مختلف:

– به نظرم این فیلم یجورایی ادامه پروژه واکینگ دد و امروزی و عقلانی شده اون پروژس . فضایی هایی که مثل زامبی ها مغز آدم ها رو تصرف کردن ولی این بار به جای قالب زشت و بدمنظر زامبی ، قالب انسان های معمولی رو برای خودشون انتخاب کردن که تشخیصشون یه مقدار سخت تر شده . با توجه به این که بعضی سکانس های فیلم دقیقا کپی برداری از واکینگ دد هست مثل سکانسی که ماشین ها تو اتوبان رها شده یا صحنه ای که از روی ریل قطار دارن به سمت اون پناهگاه میرن و اینکه اسم یکی از کاراکترها زامبی بود که این ارتباط ناخوداگاه رو با اون سریال برقرار میکرد. مورد بعد اینکه مخاطب این فیلم باید نوجوانان و جوانان باشند چون اونها هستند که آینده سیاسی سازندگان این فیلم ها رو میسازن . کسانی که باید با این جور انسان های بیگانه ( از نظر اونها ) مبارزه کنن و همین عامل (جذب مخاطبین نوجوان و جوان ) باعث شده بود که هم فیلمنامه و هم کارگردانی فدای این قضیه بشه و کار نسبتا ضعیفی از آب دربیاد . شاید یکی از قوی ترین سکانس های فیلم همون سکانس اول فیلم بود که این بیگانه ها ( زامبی ها ) با دینداران در یک پوزیشن قرار میگیرن !!!! ( من فقط سعی کردم نظر شخصی خودم و اونچیزی که برداشت کردم رو روایت کنم )

-هیچ هدفی هم ندارن این موجودات بیگانه می خوان همه ی ادمارو نابود کنن خب برای چی؟ منابع!!

– مثل اینکه فیلمشو از روی کتاب درست کردن که ۳ تا کتابه. این اولیش بود.

نوشته های مشابه

‫3 دیدگاه ها

  1. این فیلم تنها اقتباس جلد اول از سه جلد این مجموعه داستان با همین اسمه، واضحه که تمام مطالب سه کتاب که هرکدام دارای محتوای سنگین و در حدود 700 صفحه هستند رو نمیتوان در یک فیلم گنجاند، و سوالات بی پاسخ زیادی در آن میماند. the fifth wave مانند بسیاری از رمان های فانتزی و علمی تخیلی دوران خود تنها با یک فیلم خطم نمی یابد ( مثال واضحش هم فیلم سینمایی the mortal instruments( مجموعه 6 جلدی) و یا percy Jackson (ده جلدی) هست که در دوره خود خیلی ها را ناامید کرد) اقتباس کتاب های علمی تخیلی به صورت سریال و یا با تغییر کلی فیلمنامه (که دیگر اقتباس نمیشود) امکان پذیر تر است تا ساخت یک فیلم سینمایی بی سر و ته که هم خوانندگان کتاب را ناامید و زده میکند و هم تماشاگران را گیج و منگ…

  2. من سه جلد از این کتاب رو خوندم و واقعا واقعا واقعا واقعا عالییییییییی عه بینظیره واقعا عاشقشم به سرم زد فیلمشم نگاه کنم اما وقتی گرفتم و نگاه کردم نا امید شدم !!! بد نبود اما واقعا نسبت به خود کتاب افتضاح بود ! بعضی از کتاب هایی که فیلمشون ساخته میشه فیلم بهتر از کتاب هم حتی در میاد ولی واقعا (نسبت به کتاب و داستان اصلی) بد بود در حالی که خود کتاب شگفت انگیز بود شاید بعضیا بگن هه موجود فضایی! بچه گونه اس! چند تا چیز سبز رنگ با سفینه میان زمین و بومب بومب جنگ تفنگی و اینجور چیزا اما این داستان فرق داره چیزایی داره که خیلی باید در موردشون فکر کنی تا متوجه بشی شگفت زده ات میکنه کنجکاوت میکنه بدونی آخرش چی میشه برای آدم های کنجکاو و باهوش خوبه نه بی ذوق هایی که نخونده ندونسته نظر میدن پیشنهاد من خوندن کتاب اصلی هستش که فوق العادس!!! ریک یانسی یه مغز متفکره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *