انیمیشن سینمایی

نقد انیمیشن «بچه رئیس» + نقد انیمیشن «لک لک ها»

فاسد کردن کودکان و تشویق به فرزندآوری به صورت همزمان

 

داستان «بچّه رئیس» درباره کودکی است که از شرکت کودکان مأموریت یافته تا با نفوذ در یک خانواده، جلوی نقشه رئیس قبلی شرکت را بگیرد. کودکی که با خوردن شیری مخصوص، همواره کودک می‌ماند.

داستان «لک لک ها» هم درباره کودکی است که به لک لک ها نامه می نویسد که برای او یک برادر بیاورند. به جهت اشتراک این دو انیمیشن در برخی از نکات، هر دو با هم نقد می شود.

ابتدا به نقدهای اختصاصی و سپس به نقدهای مشترک پرداخته می شود.

 

الف. نقدهای اختصاصی

هر کدام از انیمیشن های «بچّه رئیس» و «لک لک ها» دارای چند نکته اختصاصی هستند. ابتدا نکات انیمیشن «لک لک ها» مورد بررسی قرار می‌گیرد.

1. انیمیشن «لک لک ها»

این انیمیشن دارای دو نکته مثبت و یک نکته منفی است.

1.1. تشویق والدین به وقت‌گذرانی با کودکان 

والدین «نیت» وقتی برای او نمی گذارند و با او بازی نمی کنند و مدام به کارهای شخصی و شغل خود می پردازند به گونه ای که وقت گذرانی با او را نوبتی کرده‌اند. در یکی از صحنه ها پدر نیت مجبور می شود با او در ساخت محلّ فرودآمدن لک لک هایی که قرار است خواهر یا برادر نیت را بیاورند کمک کند. در این میان، نیت با یک جمله کلیدی به او یادآوری می کند که او همیشه کودک نمی ماند و به زودی بزرگ می شود و پدرش فرصت وقت گذرانی با او را از دست می دهد. پدر نیت با بازی و همکاری با فرزندش اوقات خوشی را به دست می آورد و طعم واقعی پدربودن را می چشد. مادر نیت هم به جمع آنها اضافه می شود.

2.1. نقد ریاست طلبی

«جونیور» شخصیت اصلی لک لک ها در انیمیشن است. او به شرط اخراج «تولیپ» می تواند رئیس کارخانه تولیدی لک لک ها یا همان «کورنراستور» بشود. تولیپ، یک دختر 18 ساله است و بر اثر اتّفاقاتی، آدرس پدر و مادر خود را گم کرده و از کودکی در شرکت لک لک ها بزرگ شده است. جونیور مدام در تصوّرات خود، خود را رئیس می پندارد که در حال لذّت بردن از ریاست خود است و رئیس فعلی کارخانه هم با شمردن مزایای ریاست او را تحریک می کند. جونیور با وجود شخصیت جسوری که دارد، دارای قلبی مهربان است و از عهده اخراج تولیپ برنمی آید. در ادامه قرعه رسیدن ریاست به «تودی» که پرنده دیگری است می رسد و این بار او در توهّمات خود از ریاست به شدّت لذّت می برد.

جونیور در ادامه انیمیشن با وجود تلاش بی حدّش برای به دست آوردن ریاست می فهمد که چیزهای با ارزش تری از ریاست هم وجود دارد و دیگر تحریکات رئیس او برای حرکت جونیور به طرف ریاست نیز اثری ندارد. تودی هم در انتهای انیمیشن به خواسته خود نمی رسد.

3.1. تبلیغ هم‌جنس بازی

در صحنه های تحویل کودکان در انتهای انیمیشن، بعضی از خانواده ها هم جنس هستند! و انیمیشن لک لک ها بدینسان به تبلیغ همجنسگرایی نیز پرداخته و هم جنس بازانی را که به عنوان مثال کودکی را به فرزندی می‌پذیرند «خانواده» می پندارد. همجنسگرایی صرف نظر از نهی خداوند متعال از آن و بارشدن برخی از احکام شرعی بر آن، موجب کاهش نسل و جمعیت جامعه شده و بنیان خانواده را تهدید می کند.

1. انیمیشن «بچّه رئیس»

این انیمیشن دارای یک نکته اختصاصی مثبت است.

1.1. نقد حسادت کودکان به برادر یا خواهر کوچکتر

تیموتی، برادر بچّه رئیس، یکی یکدانه است و والدینش خیلی به او می‌رسند و او از اینکه تنها مالک محبّت والدین است، خیلی خوشحال است اما ناگهان سر و کلّه برادر کوچکترش یعنی بچّه رئیس پیدا می‌شود و او از این موضوع بسیار ناراحت و نگران می‌شود. نگران اینکه نکند برادرش والدینش را از او بگیرد. او برای طرد و اخراج برادرش دست به هر کاری می‌زند و حتّی می‌خواهد او را از پنجره بیرون بیندازد!

تیموتی در نهایت پس از اینکه راز بچّه رئیس را می‌فهمد و می‌فهمد که او رفتنی است به شرط رفتن او با او همکاری می‌کند و ماجرا تمام می‌شود. اما بعد از رفتن بچّه رئیس هر دو برای هم به شدّت اظهار دلتنگی می‌کنند و ناراحت هستند تا اینکه تیموتی به بچّه رئیس نامه می‌نویسد و او نیز با اشتیاق تصمیم به بازگشت می‌گیرد و هر دو تا آخر عمر متّحد یکدیگر باقی مانده و برادران واقعی هم می‌شوند.

در هر صورت به کودکان آموزش داده می‌شود که اوّلا باید وجود برادر یا خواهر کوچکتر خود را بپذیرند و ثانیا با حسادت‌نکردن نسبت به او و اتّحاد با او می‌توانند مشکلات را از پیش رو بردارند.

 

ب. نقدهای مشترک

این بخش شامل دو نقد است که اوّلی مثبت و دومی منفی است.

1. تشویق به بچّه‌دار شدن

در انیمیشن بچّه رئیس در شرکت کودکان، یک نمودار به چشم می‌خورد که میزان علاقه به سگ‌ها و کودکان در بین خانواده ها را نشان می‌دهد. این نمودار، هر چند میزان توجّه به کودکان کمی بیشتر است اما توجّه به سگ‌ها روز به روز بیشتر می‌شود و کارمندان از این موضوع نگرانند.

بچّه رئیس مأموریت می‌یابد جلوی رئیس قبلی شرکت را بگیرد و رئیس کلّ شرکت کودکان بشود. رئیس قبلی که حالا با گرفته شدن شیر جاودانگی از او در یک خانواده بزرگ شده، می‌خواهد شیر جاودانگی را از بچّه رئیس بگیرد و با آن، سگ‌های همیشگی تولید کند تا پدر و مادرها به جای توجّه به کودکانشان به سگ‌های همیشه زنده بامزه توجّه کنند و بدین صورت از شرکت انتقام بگیرد. به محض اجرای این نقشه، والدینی را مشاهده می‌کنیم که کودکشان را رها کرده و به سمت سگ‌ها هجوم می‌برند. بچّه رئیس در نهایت، رئیس قبلی را شکست داده و خود نیز پس از به ریاست رسیدن تصمیم می‌گیرد به عنوان یک عضو خانواده بر روی زمین زندگی کند و بزرگ شود.

انیمیشن در واقع به والدین می‌آموزد که بیش از توجّه به حیوانات خانگی باید به کودکان خود و فرزندآوری توجّه کنند و این نکته بسیار خوبی است. هر چند در بعضی انیمیشن‌های اخیر مانند «زندگی مخفی حیوانات» دقیقا برعکس این اتّفاق می‌افتد و مردم در آپارتمان‌های آمریکا بدون داشتن کودک، همراه با یک سگ یا حیوان خانگی به تصویر کشیده شده‌اند. به هر حال اینکه بخشی از غربی‌ها در پی جبران گسل خانواده‌ها برآمده‌اند، درخور توجّه است. این در حالی است که برخی از خانواده‌های ایرانی به تقلید از یک فرهنگ غربی که گروهی از خودشان هم به اشتباه‌بودنش پی برده‌اند با سگ‌ها مانند کودکان خود رفتار کرده و در صفحات مجازی آن را تبلیغ هم می‌کنند!

در انیمیشن لک لک ها، ضمن به تصویر کشیدن احساس نیاز کودکان به داشتن برادر و خواهر با نامه «نیت» به لک لک ها و به نوعی رساندن پیام کودکان به بزرگسالان، بچّه ها بسیار بامزه، شیرین و دوست داشتنی به تصویر کشیده شده اند تا خانواده ها به فکر فرزندآوری بیفتند و یا به یک کودک اکتفا نکنند.

هر چند این تشویق متاسفانه با چاشنی تأیید هم‌جنسگرایی همراه می‌شود و به نوبه خود سبب تخریب جایگاه خانواده می‌شود.

2. تشویق والدین به آموزش مسائل جنسی به کودکان و تحریک آنان به فراگرفتن آن 

متاسّفانه با وجود محوریت‌داشتن خانواده در انیمیشن «بچّه رئیس» اتّفاق ناراحت‌کننده ای نیز رخ می‌دهد. در بخشی که تیموتی وارد شرکت کودکان می‌شود، متوجّه می‌شود که کودکان، طبق تصویرسازی انیمیشن از طریق شرکت به دنیا می‌آیند. بچّه رئیس از تصوّرات او قبل از فهمیدن این مطلب می‌پرسد و او در پاسخ می‌گوید والدینم به من گفته‌اند که من چگونه به دنیا آمده‌ام و سپس درِ گوشی آن را به برادرش شرح می‌دهد! امری که متاسّفانه در برخی از خانواده‌های غربی اتّفاق افتاده و می‌افتد.

کودکان با دیدن صحبت‌های درگوشی تیموتی با بچّه رئیس، تحریک می‌شوند از والدین خود بپرسند که داستان چیست و آنها چه چیزی را مخفی کرده‌اند؟ از این رو، نمایش این انیمیشن به کودکان توصیه نمی‌شود. خصوصا اینکه ذهن کودک با دیدن این انیمیشن و آمدن بچه ها از شرکت و دیدن بارداری مادر تیم، درگیر این سؤال می شود که آنان چگونه متولّد شده اند؟

«بچه رئیس» به این اکتفا نمی کند و با معرّفی شهر «لاس وگاس» با آن فساد معروف خود به کودکان و تکرار صحبت های درگوشی تیموتی با دیدن زن هایی که به یک مهمانی می روند و در نتیجه تطبیق آن با صحبت های درگوشی پیشین او، بیش از پیش، کودکان را به سمت بی پروایی جنسی سوق می دهد. در واقع انیمیشن بچه رئیس، خانواده ای را می خواهد که به فرزند و فرزندآوری اهمیّت بدهند ولی فاسد هم بار بیایند!

در انیمیشین «لک لک ها» نیز در صحنه‌ای که پسربچّه خانواده با پدر و مادر خود در ماشین است از آنها چند بار از چگونگی تولّد خود می پرسد و والدینش فقط می خندند! با توجّه به اینکه در آن انیمیشن نیز به دنیا آمدن بچّه ها محوریت دارد، باز ممکن است مخاطب کودک از والدین خود از علّت خنده آنها سؤال کند. در انیمیشن «بچّه رئیس» کودکان از شرکت می آیند و در انیمیشن «لک لک ها» کودکان توسّط لک لک ها آورده می شوند و در هر دو انیمیشن، ذهن کودک به سمت و سوی فهمیدنِ داستانِ به دنیا آمدن خود می رود.

اگر صحنه های یادشده در این دو انیمیشن نبود، شاید می شد آن دو را انیمیشن های خوبی برای کودکان به حساب آورد، شاید هم متخصّص یا مشاوری بگوید مشغول کردن ذهن کودک حتّی به نحو کلّی در این سن به صلاح نیست و باید در این امور به متخصّصان و مشاوران رجوع کرد.

تیموتی 7 سال بیشتر ندارد؛ پس دانستن «همه چیز» برای او بسیار زود است و ممکن است به سبب دانستن این مطلب در آینده در امور جنسی برای او مشکلات زیادی پیش بیاید و به عنوان نمونه، قبل از رسیدن موعد به دنبال مسائل جنسی بیفتد که هم برای خود او، هم اطرافیان او و در نهایت خانواده ها و کلّ جامعه بسیار خطرآفرین است. بسیاری از محقّقان بر اساس سن، شخصیت، میزان پرسشگری و درک و فهم کودکان، گفتن مسائل جنسی را به صورت تدریجی و نه دفعی -آن هم در سنّ 7 سالگی!- توصیه کرده‌اند که باید در این موارد به متخّصصان و مشاوران مراجعه شود.

 

برای دیدن نقدهای دیگر مراجعه کنید به:

انیمیشن بچه رئیس (the boss baby)؛ به سخره گرفتن خدا

نقد و رمزگشایی انیمیشن Storks 2016 (لک لک ها)

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *