فیلم سینمایی

نقد و رمزگشایی فیلم It 2017 (آن)

اتحاد جهانی برای مقابله با شرارت

فیلم It با نمرات خوبی که از طرف منتقدین دریافت کرده و فروش خوبی که نسبت به بودجه اش داشته است ، میتوان آنرا در زمره فیلمهای موفق قرار داد اما خب قصد داریم این فیلم را از زوایای مختلف که کمتر به آن اشاره میشود بررسی کنیم .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

فیلم It بر اساس رمانی به همین اسم ، نوشته استیون کینگ ساخته شده است و جالب است بدانید برخی از منتقدان غربی هم مهم ترین نقدی که به فیلم وارد کرده اند این است که It اصلا به رمان وفادار نبوده است به طور مثال گفته شده که هیولاها (یا همان دلقک فیلم) کارشان ترساندن کودکان است و ازین کار لذت میبرند نه اینکه آدم ربایی کنند و آنها را بکشند

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

البته اینکه بعضی از فیلم های هالیوود به رمان ویا تاریخ اساطیر تا به الان وفادار نبوده اند مسئله جدیدی نیست چون برای هالیوود و فیلمساز رمان یا اساطیر بیشتر بهانه هست تا محتوای مدنظر خودشان را تولید کنند .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

داستان It از گم شدن جورجی توسط دلقک شروع میشود اما به لحاظ محتوایی داستان از جایی شروع میشود که بن درکتابخانه است و شروع به مطالعه تاریخ میکند.

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

اولین صفحه مهم از کتاب مربوط میشود به یک سری عکس های قدیمی که در آن بچه ها سبد تخم مرغ بدست دارند و با ورق زدن صفحات توسط بن متوجه میشویم که تخم مرغ ها مربوط به عید ایستر یا عید پاک (عید قیام مسیح) میباشد چون با این تیتر مواجه میشویم

easter explosion kills 88 childern

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

صفحات را از نماهای نزدیک میبینیم که در سال ۱۹۰۸ یک انفنجار بسیار بزرگ در ایرون ورک اتفاق افتاده است. اگر بخواهیم با واقعیت تطابق بدهیم در سال 1908 یک انفجار فقط در روسیه رخ داده است که آنرا هم به برخورد شهاب سنگ ربط داده اند ، بگذریم حال مقصود فیلمساز از ربط دادن انفجار با عید ایستر چه بوده است شاید بتوان گفت فیلمساز قصد داشته بین فضای آخرالزمانی که همراه با یک قتل عام و یا نابودی همراه است به قیام حضرت مسیح ضمیمه کند.

فیلمی نمادین

میتوان گفت این فیلم سمبلیک است . کاراکتر دلقک در فیلم شخصیت آنتاگونیست (شخصیت مقابل قهرمان ) میباشد ، در ادبیات نمایشی مرد نماد حکومت و زن نماد سرزمین و مام وطن میباشد پس هر شش پسری که در این فیلم میبینم نماد یک حکومت و یا دولتمرد هستند.

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

به طور مثال شخصیت مایک به عنوان نماینده ای از جامعه سیاهپوستان میباشد که خانواده اش را در آتش سوزی فجیعی ازدست داده است

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

استنلی به عنوان نماینده ای از جامعه یهودیان است که به نظر من اگر در فیلم اشاره ای هم به یهودی بودن او نمیشد آسیبی به فیلم نمیرسید جز اینکه فیلم این منظور را به ما برساند که هر شش تا پسر نمادی از یک حکومت است و یا حتی خود بن (پسربچه چاق) نمادی از آمریکا می باشد و یا شخصیت دختر فیلم یعنی بورلی هم نماد سرزمین و وطن است و حتی اسم او به لحاظ معنایی نام شهر نیز میباشد که همه ی اینها در دقایق پایانی فیلم که بچه ها دست در دست هم میگذارند و بهم قول میدهند این حس را کاملا به مخاطب القا میکند .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

عقاب نماد کشور آمریکا?

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

خانواده در It

بچه ها در این فیلم به خود متکی هستند و با شجاعت تمام خود را به خطر می اندازند اما میخواهیم  روابط خانوادگی آنها را هم بررسی کنیم.

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

اگر دقت کرده باشید خانواده به نوعی در خدمت دلقک (شیطان) هستند هرچند نمیتوان گفت قصد فیلمساز همین بوده ولی حسی که القا میشود همین است ، به تصاویر ارائه شده از خانواده ها و نحوه برخوردشان با بچه ها دقت کنید، دقایق اول فیلم که خانه بیلی و خانواده اش را نشان می دهد ما شاهد تصویری تاریک و نه چندان شاد از خانواده بیلی هستیم . نواختن ملودی مرموز توسط مادر ، دو برادر تنها و پدر و مادری که عملا هریک سرگرم کار خودشان هستند ، بعد از حادثه گم شدن جورجی هم ما شاهد برخورد سرد پدر بیلی هستیم درحالی که بیلی با شبیه سازی مسیر فاضلاب سعی دارد برادرش را پیدا کند اما با مخالفت پدرش روبرو میشود و از او میخواهد که به مادرش هم چیزی نگوید ، مسئله جورجی برای پدر و مادر تمام شده است و اوج بی تفاوتی را دراینجا میبینیم.

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

بیلی با مشاهده چنین رفتاری از پدرش این حس در او ایجاد میشود که اوهم در خدمت دلقک است و مخفیانه به همراه دوستانش به تحقیق ادامه میدهد ، به نوعی ما شاهد جنگ بین بچه ها و خانواده شان در فیلم هستیم .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

ادی بچه ای است مبتلا به بیماری تنفسی ، پدر ندارد و مادرش یک فرد غیر نرمال ، بدجنس ، دیکتاتور و انحصار طلبی است که به خاطر وسواس فکری پسرش را یه دارو بسته است و احساس میکند اگر دارو مصرف نکند به او آسیب میرسد .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

پدر بورلی شخصی سادیسمی است که به دخترش نگاه جنسی دارد و این را میتوان از طرز برخورد و همچنین دیالوگ های او با دخترش فهمید ، حتی در سکانسی که خون از سینک دستشویی به صورت بورلی میپاشد و بورلی در شرایط بسیار بدی است پدر او گویا متوجه حادثه نیست و تنها این جمله را میگوید :” داری نگرانم میکنی … چرا موهاتو پسرونه زدی ؟ “گویا استعاره ازین دارد که خود پدر بورلی هم از خود دلقک(شیطان) است و از نگاهی دیگر پاکی بورلی را نشان میدهد که چنین چیزی را دیده است ولی در کل میتوان گفت شخصیت منفوری را از پدر بورلی در این سکانس میبینیم .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

استنلی پسر یهودی داستان شخصیتی ترسو و نقش بسیار کمرنگی نسبت به دیگر بچه ها دارد ، پدر استنلی هم شخصی منفعت طلب است و دوست دارد پسرش مانند خودش باشد و همین موضوع مشخص میکند که ترس استنلی از کجا ناشی میشود .

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

بن پسربچه چاق فیلم که از نظر همه کودن و ناتوان به نظر میرسد اما در حقیقت یک نابغه به تمام معنا است. یکی از دیلایلی هم که میتوان گفت بن نماد آمریکاست این است که از لحاظ ظاهری به خود شخص ترامپ هم شباهت دارد ، ممکن است این نظر من شخصی باشد اما هالیوود کم ازین کارها نکرده است

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

مثلا در فیلم الکساندر ، الیور استون به عمد کالین فارل را برای نقش اصلی انتخاب میکند که به جورج بوش شباهت دارد .

………………………………………………………………………………………………

متن فیلم که حس شجاعت و زدن به دل خطرات را به خوبی نشان میدهند ،باعث همزاد پنداری بیننده با ترس ها و امید های شخصیت ها میشود که هر چه به پایان فیلم نزدیک تر میشویم این حس در ما قوی تر میشود ، اما مسئله به این جا ختم نمیشود،نوعی خودسر بودن نیز در متن آن دیده میشود که اساسا با بد جلوه دادن خانواده ، ایده رهایی از خانواده و گرفتم تصمیم های فردی را در ببیننده زنده میکند،اگر چه شاید قصد سازندگان از گنجاندن این مشکلات خانواده عمدی نبوده اما بیننده به هر حال در حال همزاد پنداری بوده و تاثیر میگیرد.

It (آن) آی نقد
It (آن) آی نقد

نمادین بودن فیلم نیز نشان از نوعی اتحاد دارد،اتحادی که حاکی از نظم نوین جهانی و اتحاد همه نگاه ها و نژاد های انسانی با یک دیگر که در نهایت با امید گرفتن این نوجوانان که نماد های مختلف هستند، برای مقابله با شرارت به پیروزی می انجامد.

 

نوشته های مشابه

‫9 دیدگاه ها

  1. یه نکته دیگه هم داره اون دلقک توی چاه زندگی میکنه وقتی بچه ها به اون چاه میرسن یکیشون میگه نگو که باید آرزوهامونو بندازیم تو این چاه تا براورده بشه .دقیقا منظور چاه جمکرانه که ما حاجتامونو میندازیم توش تا امام زمان بخونه

    1. جسارت نباشه ولی اروپایی ها و آمریکایی ها از این قبیل داستان ها کم ندارند لزوما منظور چاه جمکران نیست
      همیشه چشمه و فواره و چاه آرزوها داشته اند که توش سکه میندازند برای برآورده شدن آرزوها

      1. حرف شما قابل قبوله و تو یه انیمیشن هم دیدم ،اما سکناس این فیلم خیلیی فرق داره و آدم بد تو اون چاه هست تو فیلم های خیلی زیادی به امام زمان توهین کردن (نقد راعفی پور راجب فیلم مردان Xرو ببینید )

  2. ۱-مایک،صاحبکارش سیاه پوست و از بستگان خودش بود،درون مایه صحنه کار مایک که باید گوسفندهارو میکشت بردگی نبود!روبروشدن با ترس کشتن دشمن بود،دنباله همین صحنه رو میشه توی قسمت پایانی هم دید مثل تفنگ رو همراه خودش برای مقابله یا it آورد،پسر قلدر رو کشتن.
    ۲_کل فیلم به چیزی اشاره میکنه!باید با ترس مشترک مقابله کرد
    ۳_داستان امام زمان تموم نشد؟هر چاهی رو که می بینید به امام زمان ربطش میدید؟داستان های چاه های شگفت انگیز که یکیش چاه جمکرانه متاسفانه داستان های فولکلور فرهنگ های دیگس که وارد کشور ماشده،قدمت اون جاه ها از چاه جمکران بیشتره،درواقع داستان چاه جمکران کپی شده

  3. ابتدا باید ذکر کنم صاحب کار مایک سیاه پوست بود و اینکه درباره الیور استون باید بگم که اون خودش تقریبا یک شخصیت ضد آمریکایی است و در همه فلم هاش یجواریی یه تیکه به آمریکا و آمریکایی ها میندازه و دوم اینه من نقد هاش شمارو همیشه خوندم و باید این نکته رو بگم فیلم های هاهلیود شناخت شده اند اما نقد شامل نکات مثبت هم میشه مثل اینکه هرکی بعد دیدن فیلم واقعا تصمیم میگیره ترس هاشو بزاره کنار و شجاع باشه

    1. خیلی ممنونم از ذکر این موضوع . بدرفتاری شخص سفید پوست ممکنه به مسئله نژاد پرستی حاکم بر جامعه مربوط باشه
      اشاره به موضوع الیور استون صرفا برا این بود که هالیوود برای به یاد آوردن یه شخصیتی از شباهت ظاهری هم استفاده میکنه ، صرفا یه مثال بود به هیچ وجه ضد آمریکایی بودن یا نبودن مورد بحث نیست ، یه مثال دیگه بزنم ، کاراکتر منفی ارباب حلقه ها که اسمش سارومون بود یادتونه ؟ شباهت ظاهری زیادی با شیخ احمد یاسین داشت 🙂 برای اینکه مخاطب یاد شخص به خصوصی بیفته ازین کارای عمدی زیاد انجام میدن

      و در مورد نکات مثبت به موضوع “حس شجاعت ” هم اشاره کردیم
      باز هم اگر ایده و یا نقدی در سایر مطالب این سایت به نظرتون رسید حتما درمیون بگذارین ، خوشحال میشیم
      در پناه حق

      1. باله بدرفتاری پسر سفید پوست با مایک همین موضوع رو میرسونه ولی نه از طرف صاحب کارش . نمیدونم بگم اشتباه تایپی یا شاید حواس پرتانه اما حالا که سایتتون ضد فیلم های فراماسونه باید یادتون باشه طرفدارای خاص خودشو داره که مسلما دنبال یک سوتی هستن که اونو بعنوان بی عتبار کردن سایت بیان کنند پس یکم دقت بیشتر بهتر
        سایتتون عالیه و امیدوارم هر روز موق تر از دیروز باشه
        یا علی

  4. توی خود میگن it تا قبل ۴۰ سالگیش باید جلوش گرفت و شکستش داد! وخیلی از چیز های دیگه که من یادم رفته که ثابت میکنه این دلقک خود ایرانه? میدونم می خواید بگید داری چرت میگی اما لطفا یک بار دیگه فیلم از اول ببینید و راجب دلقک چه چیز هایی گفتن،همین ۴۰ سالگی ایران یادتون چقدر داستان بافتن…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *