بدون شک یکی از مورد توجه قرار گرفته ترین شکل های سرگرمی در سالهای اخیر، صنعت انیمیشن ژاپنی یا انیمه می باشد که هر ساله ده ها اثر از آنها ساخته و انتشار می یابد. بعضاً آثاری چون شهر اشباح هایائو میازاکی یا نام تو شینکای مورد اقبال عموم مخاطبان اعم از طرفداران و غیر طرفداران این حوزه سرگرمی هم می گیرد. بسیاری از این آثار ابتدا در قالب مجلات تصویری نسبتا کوتاهی نوشته می شوند که مانگا نامیده می شوند و می توان به اقسام و انواع مختلفی تقسیمشان نمود. اما باید به این نکته هم توجه داشت که همواره تمام مانگا ها با وجود کیفیت بالایشان همچون Vagabond مورد اقتباس به صورت انیمه قرار نمی گیرند. با این حال آثاری در این بین هستند که با وجود عدم اقتباس انیمیشنی، اقتباس سینمایی یا زنده پیدا می کنند همانطور که اقتباس های زنده از انیمه ها به خصوص در سالهای اخیر خود ثروت زیادی را به جیب تهیه کننده ها و شرکت های تولید کننده انیمه و فیلم می ریزد .
مطلب را با اثری دلنشین شروع می کنیم. وقتی یک سامورایی از منطقه اِدو با سفر در زمان به ژاپن معاصر می آید تا به یک پسربچه و مادر سختکوش اش در شغلی جدید یعنی آشپزی کمک کند. این اثر اقتباسی از مانگایی به همین نام نوشته گن آراکی می باشد که علاوه بر یک داستان شیرین، کارگردانی حساب شده و بازیگری قابل قبول، احترام به آداب و سنت ها را هم در پی دارد و می تواند برای وقت با ارزش شما مفید باشد.
۱۴- مارپیچ Spiral
سال تولید : ۲۰۰۰
کارگردان : هیگوچینسکی
نویسنده : تاکائو نیتا
بازیگران : اریکو هاتسونه ، فهی فان
ژانر : ترسناک ، تخیلی
غیر ممکن است اهل مانگا های ترسناک باشید و نام جونجی ایتو به گوشتان نخورده باشد. از وی داستان های زیادی تا به امروز منتشر شده اما کمتر کسی به سراغ اقتباس از داستان های وی رفته است با این حال در نقطه آغازهزاره جدید یک کارگردان ژاپنی آکیهیرو هیگوچی معروف به هیگوچینسکی کارگردانی یکی از آثار ایتو یعنی مارپیچ را که با نام اوزوماکی هم شناخته شده است به عهده گرفت. هرچند نظرات کارشناسان متفاوت است. اما اثر تا حد قابل قبولی توانست فضای مانگا را بازسازی نماید. داستان از این قرار است که در شهری کوچک دختری نوجوان متوجه می شود که اشیایی به سرعت حالتی مارپیچی به خود می گیرند و این قضیه به سرعت در حال افزایش است.
۱۳- سگ خیال پرداز Stargazing Dog
سال تولید : ۲۰۱۱
کارگردان : توکیوکی تاکیموتو
نویسنده : تاکاشی موراکامی
بازیگران : توشیوکی نیشیدا ، تتسوجی تامایاما
ژانر : درام ، ماجراجویی
تنها دو سال پس از پایان مانگا، این اثر صاحب یک نسخه سینمایی شد. مانگایی که پس از انتشار توانست نقد های مثبتی دریافت کند به همان صورت یک اقتباس زنده خوب و البته غم انگیز دارد که به قول ریچارد گری منتقد تضمینی نمی دهد که با چشمان خشک و معمولی در خانه تماشایش کنید. در فیلم مردی میانسال به همراه سگش سفری ماجراجویانه را آغاز می کند که همراه با چالش هایی برایش است ؛ بزرگترین تفاوت نسخه سینمایی نسبت به منبع اقتباسش را می توان شخصیت اصلی بودن مرد میانسال در مقایسه با سگ که در مانگا نقش راوی را برعهده دارد و همچنین حضور پررنگ تر شخصیت های فرعی دانست . این فیلم را با نام Star watching dog هم ترجمه کرده اند.
۱۲- سه گانه پسران قرن بیستم 20th Century boys trilogy
نائوکی اوراساوا نویسنده و مانگا نویس برجسته ژاپنی است که عمدتاً با اثر شاهکارش یعنی هیولا در بین مخاطبین از جمله مخاطبین وب سایت آی نقد شناخته می شود که یک اقتباس انیمه سریالی هم پیدا کرد. اما از وی آثار برجسته دیگری هم منتشر شده که بزرگترینش را شاید همین پسران قرن بیستم باید دانست. متاسفانه تا به امروز اقتباسی انیمه ای پیدا نکرده اند با اینحال در سال ۲۰۰۸ کمپانی توهو یک اقتباس سه قسمته از این مانگای آخرالزمانی صورت داد که در گیشه فروش موفقی در مقایسه با بودجه شان داشتند و اگرچه بسیاری معتقدند هرگز این اقتباس زنده در حد و اندازه های مانگا ماندگار آن نیست اما می توان به آن به چشم اثری خوب نگاه کرد که در مدیوم سینما به طور مقبولی جایگذاری شده است.
سالها پس از آنکه پسری مدرسه ای در کتابی پیشگویی هایش از آینده را نوشت. این کتاب به دست شخصیت مرموزی می افتد که از آن برای نابودی جهان استفاده می کند.
۱۱- نبرد سلحشوران Battle of the Warriors
سال تولید : ۲۰۰۶
کارگردان : جیکوب چانگ
نویسنده : جیکوب چانگ ، چون تین نام ، نئون تانگ چون
بازیگران : اندی لائو ، وانگ ژی ون ، فان بینگ بینگ
ژانر : جنگی ، اکشن ، تاریخی
به اولین فیلم غیر ژاپنی لیست رسیدیم. در آثار چینی کمتر می بینیم که کارگردانی به سراغ اقتباس از یک مانگا ژاپنی برود. اما در بین همین اقتباس های معدود یک اقتباس خوب مربوط به همین فیلم است که بر اساس مانگایی به نام Bokko نوشته هیدکی موری می باشد که از نوامبر ۱۹۹۲ تا نوامبر ۱۹۹۶ انتشار یافت. اگرچه این مانگا هم همچون مورد قبلی بازنوشته رمانی تاریخی به همین نام از خود کنیچی ساکمی است. در اقتباس زنده از مانگا تیم بازیگری برجسته ای از هنرمندان چینی از جمله اندی لائو حضور دارند و روایت داستان قابل قبول و عناصر جنگی قدرتمند آن را تبدیل به همان اقتباس خوبی که باید می کنند.
در سال ۳۷۰ قبل از میلاد، یک جنگجوی تنها و فداکار به سربازان چینی برای مبارزه با گروهی مهاجمِ بی رحم کمک می کند. اما…
۱۰- جنگل بهشتی Heavenly Forest
سال تولید : ۲۰۰۶
کارگردان : تاکهیکو شینجو
نویسنده : کنجی باده
بازیگران : هیروشی تاماکی ، آئویی میازاکی
ژانر : عاشقانه ، درام
این فیلم که برای عاشقان عکاسی در طبیعت هم می تواند جالب باشد از مانگایی به نام Renai Shashin : mo hitotsu no monogatari متاثر است اما در واقع از رمانی به همین نام نوشته تاکوجی ایچیکاوا برگرفته شده است که اثر مشهور دیگری هم یعنی Be with you در زمره آثارش می بینیم که یکبار در سال ۲۰۰۴ در ژاپن و بار دیگر در سال ۲۰۱۸ در کره جنوبی مورد بازسازی قرار گرفت. فیلم جنگل بهشتی در گیشه بیش از ۵ میلیون دلار فروش داشت و می توان با کمی اغماض در زمره آثار اقتباسی از مانگا دانست.
در خلاصه داستان آمده است که ماکوتو که عکاسی جوان است در ایام کریسمس سفری به نیویورک می کند تا شیزورو را پیش از این در زمان ثبت نام در دانشگاه دیده ببیند.
احتمالا دلتان برای یک اثر هیجان انگیز تنگ شده است پس اگر دنبال یک اثر هیجان انگیز هستید فیلم من یک قهرمان هستم می تواند گزینه خوبی برای تماشا باشد. این فیلم برگرفته از مانگایی به همین نام نوشته کنگو هانازاوا است که از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۶ منتشر شد و پس از انتشار در جشنواره هایی مورد توجه قرار گرفت تا جایی که آن را شاید بهترین مانگا زامبی در طول تاریخ دانسته اند که اگر چه در دنیای انیمه راه به جایی نبرد اما توانست به اقتباسی سینمایی دست یابد که علاوه بر نظر مثبت منتقدان و کارشناسان در گیشه هم موفق بود. جالب است بدانید که آهنگساز این فیلم یک ایرانی به نام نیما فخرآرا می باشد.
همه چی آن زمانی شروع می شود که یک دستیار ساده مانگا خود را وسط معرکه ای از زامبی ها می بیند و حال باید به دنبال زنده ماندن خود باشد .
۸- مادر پیازچه و روزهایش Mother pecoross and her days
سال تولید : ۲۰۱۳
کارگردان : آزوما موریساکی
نویسنده : توموآکی آکونه
بازیگران : هارو آکاگی ، ریو ایواماتسو ، ریو کاسه
ژانر : کمدی ، خانوادگی
پیازچه لقبی است که به مردی میانسال از گذشته اطلاق شده است. مردی میانسال که حالا به دنبال سرپرستی و محافظت از مادرش است که از زوال عقل رنج می برد.
این خلاصه داستان این فیلم است که یکسال پس از انتشار مانگایی به همین نام نوشته یوئیچی اوکانو اکران شد و به سرعت توانست در ژاپن مورد توجه قرار بگیرد. تا جایی که توسط مجلات ژاپنی کینما جونپو و Eiga Geijutsu به عنوان بهترین فیلم سال انتخاب شد. در جشنواره مانیچی هم برنده جایزه بهترین بازیگر زن و فیلم عالی شد. این اثر علاوه بر یک اثر خانوادگی دلگرم کننده بازتاب هویت قدیمی مردم ژاپن هم می باشد. همچنین درس های مهمی از زندگی در خود دارد که به دیدنش میارزد.
تاکنون اقتباس های زیادی از مانگا های گنگستری که به گروه ها و باند های خلافکاری می پردازند ساخته شده است از جمله اقتباس نا امید کننده ای که از انتقامجویان توکیو اخیراً منتشر شد. کمتر اثری در این بین به جایگاه کلاغ ها که کمتر شناخته شده می باشد می رسد. این اثر را کارگردان دیوانه و خشن ژاپنی تاکاشی میکه کارگردانی کرده است که در دو قسمت به فاصله دو سال از هم منتشر شد و علاوه بر نظرات مثبت در گیشه هم فروش نسبتا موفقی را تجربه کرد. مانگای این اثر در بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۸ و در قالب ۲۶ قسمت توسط هیروشی تاکاهاشی منتشر گشت. عموما قسمت های اول همیشه بهتر از آب در می آیند اما این فیلم یک استثنا در این بین است که قسمت دوم در مقایسه با قسمت اول از انسجام و نظم بهتری برخوردار می باشد.
۶- شینوبی : قلب زیر تیغ Shinobi : Heart under blade
فیلم شینوبی به سبب دوبله و پخش تلویزیونی که داشته در کشور ما به نسبت سایر آثاری که تا اینجا پیرامونشان صحبت کردیم شناخته شده تر است. منبع اقتباس این اثر در واقع رمانی به نام طومار های نینجا کوگا نوشته فوتارو یامادا می باشد با اینحال این اثر نیز از مانگا های اقتباس شده از رمان به خصوص باسیلیک: طومار های نینجا کوگا بسیار بهره برده است. این فیلم توانست در جشنواره های کینما جونپو و یوکوهاما برنده جوایزی شود و در گیشه موفق به فروش ۱۱ میلیون دلاری شد. فیلم به سبب داستان، کارگردانی، بازیگری خوب و هنچنین تعادل میان صحنه های اکشن و بار جدی و عاشقانه اثر مورد توجه قرار گرفت.
بعد از چهارصد سال جنگ و درگیری بین جنگجویان شینوبی و قبایل تسوباگاکور، ارباب هاتوری هانزو اعلام می کند که باید صلح بین آن ها برقرار شود. بعد از مدتی شاه توسط مشاورانش قانع می شود که این قبایل جنگجو برای قلمرو او خطر آفرینند، و تصمیم می گیرد تمام آن ها را از بین ببرد.
هیروکازو کورئیدا یکی از برجسته ترین کارگردانان ژاپن و آسیا می باشد که بیشتر با فیلم دزدان فروشگاه در بین عموم مخاطبین شناخته می شود. قبل از ساخت آن وی فیلمی بر اساس مانگایی زنانه با نام خاطرات شهرک کنار دریا نوشته آکیمی یوشیدا را تولید نمود که به صورت ماهانه از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۸ منتشر شد. در سال ۲۰۱۹ این مانگا در کنار آثاری چون شیطان کش در بین ده کتاب برتر سال از نگاه مجله داوینچی انتخاب شد.
اقتباس زنده آن که توسط کورئیدا ساخته شده است ابتدا برای رقابت در جشنواره کن برگزیده شد و سپس در ژوئن ۲۰۱۵ در ژاپن اکران شد. شرکت های توهو، گاگا، فوجی تلویزیون و شوگاکوکان وظیفه تهیه آن را به عهده گرفتند. فیلم با واکنش های مثبت بسیاری همراه شد و از نظر خیلی از مجلات اروپایی در زمره بهترین آثار سال درآمد.
داستان در مورد ۳ خواهر می باشد که در خانه پدربزرگشان زندگی می کنند اما آمدن خواهر کوچک و ناتنی شان در زندگی آنها تاثیرات زیادی می گذارد.
بله!!! درست می بینید. اثر فوق که یکی از آثار برتر علمی تخیلی هالیوود در یک دهه اخیر می باشد از مانگایی بلند به نام All you need is kill نوشته هیروشی ساکورازاکا برگرفته می باشد که در تاریخ ۲۰۰۴ منتشر شد. در سال ۲۰۰۹ شرکت برادران وارنر حقوق مانگا را خریداری کرد و ۵ سال بعد فیلم با حضور تام کروز و امیلی بلانت منتشر شد که نقد های مثبتی دریافت کرد و در گیشه هم موفق به فروش۳۷۰ میلیون دلار شد.
فیلم به نسبت منبع خود دچار تغییراتی از جمله ملیت شخصیت ها و پایان بندی شد اما صرف نظر از این موضوع، لبه فردا به سبب داستان جالب و متفاوتی که داشت توانست مورد توجه مخاطبین هم قرار بگیرد که در واقع آن را مدیون منبع خودش است. البته نمی شود از کارگردانی، فیلمنامه، تدوین، صداگذاری، جلوه های بصری خوب اثر گذشت. داستان فیلم می تواند به مفهوم تناسخ هم مربوط باشد.
داستان این فیلم دربارهٔ سربازی به نام ویل کیج (با بازی تام کروز) است که در آیندهای نزدیک پس از کشته شدن در جنگی علیه بیگانگان، بار دیگر زنده میشود و به موقعیت قبلی خود بازمیگردد، این امر باعث میشود تا او با هر بار کشته شدن توانایی خود را نیز افزایش داده تا حتی بتواند به گونهای سرنوشت خود را تغییر دهد.
۳- همیشه : غروب خورشید در خیابان سوم Always : Sunset on third street
در زندگی های روزمره شاید حوادث یا اتفاقات آنچنانی نباشد اما حتی حوادث و جریاناتی که در همین زندگی نیز اتفاق می افتد می تواند جذابیت بسیار بیشتری از خیلی از آثار تخیلی داشته باشد. این فیلم که توانست برنده ۱۲ جایزه از آکادمی فیلم ژاپن از جمله بهترین فیلم شود بر اساس مانگایی قدیمی به همین نام از ریوهی سایگان ساخته شد که در سال ۱۹۸۲ هم برنده جایزه جشنواره شوگاکوکان شده بود.
فیلم به خوبی نماد یک اثر نه تنها خانوادگی بلکه مردمی و زنده است. این فیلم به جنبه های مختلف زندگی در ژاپن پس از جنگ جهانی دوم توجه زیادی دارد.
خلاصه داستان این فیلم از این قرار است که یک پسربچه به نام جونوسوکه با یک رمان نویس سختکوش اما ناموفق به نام ریونوسوکه چاگاوا آشنا می شود که یک مغازه آب نبات فروشی را همراه با داستان های جذاب برای پسربچه ها می گرداند. شروع دوستی این دو جنبه های کاملتری می گیرد که به ارتباط چاگاوا با خانواده پسربچه منتهی می شود…
اگر کوئنتین تارانتینو را بشناسید، می دانید که با یک فیلمباز حرفه ای روبرو هستید که یکی از آثار محبوبش، این فیلم که با نام بانوی برف خونین هم شناخته می شود می باشد. برف دانه ی قاتل براساس مانگایی به همین نام نوشته کازو کویکه است که یک سال بعد اقتباس شد و به عنوان یکی از نخستین اقتباس های زنده از یک مانگا شناخته می شود که توسط توکیو ایگا منتشر شد. این اثر از فیلم هایی بود که بر دوران بعد از خود تاثیر گذاشت و تارانتینو از این فیلم در مراحل تولید بیل را بکش الهام می گرفت. چنانچه یکی از شخصیت های اثرش را مستقیم از خود شخصیت اصلی برف دانه قاتل خلق کرد.
وقتی خانواده یوکی توسط یک دسته گروه تبهکار کشته می شوند و مادر خانواده مورد آزار و اذیت قرار می گیرد و بعد ها به زندان می افتد. یوکی توسط یک کشیش بزرگ می شود و در بزرگسالی تصمیم به انتقام از همان دسته تبهکاری می گیرد که سابقا خانواده اش را کشته بودند.
و بالاخره به شماره یک لیست رسیدیم. وقتی به اقتباس هایی از مانگا فکر می کنیم کمتر ذهنمان به سمت آثارغیر ژاپنی می رود. اما باید بدانید که برای پیدا کردن بهترین اقتباسی که تاکنون از یک مانگا چه با انیمه چه بدون انیمه شده است کمی آنور تر از ژاپن در کره جنوبی ساخته شده است. یعنی پیر پسر یا اولد بوی!!!
اولد بوی را می توان شاهکاری ماندگار در نوع خود دانست که با اکران در جشنواره کن در حالی که چند ماه از اکران آن در کره می گذشت توانست مورد توجه منتقدین و مخاطبان قرار بگیرد و در گیشه فروش موفقی را به نسبت بودجه ناچیز خود بدست آورد. این فیلم از جمله بهترین آثار تاریخ سینمای کره جنوبی دانسته می شود که بر اساس مانگایی به همین نام نوشته گارون تسوچیا تولید شد. البته کارگردان نسبت به نسخه مانگا اثر را دچار تغییراتی کرد که آن را در مقایسه با نسخه مانگا بهتر و عمیق تر کرد. از جمله اضافه کردن عناصری چون چکش به داستان.
این فیلم به سبب خشونت بالا برای تمام سلایق مناسب نیست. حتی کسانی که از فیلم هم خوششان نیامد منکر کیفیت بالای آن نیستند. بلکه این فیلم در کلیه مواردی که یک فیلم را بزرگ می کند چون داستان، کارگردانی، شخصیت پردازی، تدوین، فیلمبرداری، صدا گذاری و… درخشان ظاهر می شود و تنها محتوای آزار دهنده آن می تواند نقطه ضعفی برای این فیلم دانسته شود.
دائه سو که یک تاجر دائم الخمر است در شب تولّد دخترش دزدیده و در اتاقی به صورت ۱۵ سال حبس می شود. همچون زمانی که به طور مرموزی دزدیده شده بود آزاد می شود…