مشاهیر
موضوعات داغ

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

بکشید ما را، ملت ما بیدار تر می شود

طی دو سال خبر درگذشت دو بزرگ جنگ روایت ها و جنگ رسانه ای جمهوری اسلامی ایران را شنیدیدم. سال گذشته محمد حسین فرج نژاد و امسال نادر طالب زاده. نادر طالب زاده الگویی تمام عیار است برای علاقه مندان به حوزه فرهنگ. چه می شود که شخصی در دانشگاه کلمبیا آمریکا تحصیل کند و ناگهان در بحبوحه انقلاب به ایران بیاید؟ چه آرمانی در این انقلاب نهفته بوده که چنین افراد بزرگی را به وطن بازگردانده؟ نادر طالب زاده معتقد بود انقلاب راوی می خواهد. او یکی از راویان انقلاب بود. همچون سید شهیدان اهل قلم، شهید آوینی. در جنگ روایت ها مروری داریم بر یکی از بزرگترین راویان ایدئولوژی انقلاب اسلامی.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””][/box]

چرا نادر طالب زاده به ایران بازگشت؟

نادر طالب زاده از 16 سالگی تا 26 سالگی در آمریکا زندگی و تحصیل می کرد. آن هم در دانشگاه کلمبیا که هنوز هم از معتبر ترین دانشگاه های جهان است. به گفته خود او شنیدن سخنان امام رحمت الله علیه باعث شد در بحبوحه انقلاب به ایران بیاید. با توجه به مدرک تحصیلی او و طرز تفکر وی متوجه می شویم که آدمی نیست که خام حرف های قشنگ و انگیزشی بشود. اگر هم به واسطه جهل جوانی چنین اتفاقی بیافتد، در ادامه که همه چیز را تاریخ افشا کند مسیرش را عوض خواهد کرد و مسیر درست را انتخاب خواهد کرد. اما نادر طالب زاده از همان ابتدا فدایی انقلاب اسلامی بود و تا لحظه آخر عمر به انقلاب وفادار ماند. پس حتما ایدئولوژی خاصی در پشت سخنان امام رحمت الله علیه وجود داشته که چنین شخصی را از آمریکا به ایران به پرواز در می آید و تا لحظه پرواز روح او را به ایدئولوژی انقلاب اسلامی وفادار نگه می دارد.

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

نادر طالب زاده راوی ایدئولوژی انقلاب

نادر طالب زاده راوی ایدئولوژی انقلاب اسلامی بود. او قید زندگی آمریکایی را برای این ایدئولوژی زد. او به خوبی ایدئولوژی انقلاب را از سخنان امام خمینی درک کرده بود و به تبین و عمل به آنها پرداخت. یکی از اقدامات وی در تبیین این ایدئولوژی روایت گری و معرفی این ایدئولوژی در سطح ملی و بین المللی بود. شیوه بیان مسلط و گیرای او همراه با استفاده از بهترین و زیباترین کلمات باعث می شد تا در امر روایت گری یک اسطوره باشد. او تسلط زیادی به زبان انگلیسی داشت با لحن، لهجه و کلمات زیبایی صحبت می کرد. همین امر باعث شده بود تا در سطح بین المللی هم موثر واقع شود.

حوزه نقد و مستند

نادر طالب زاده از محدود افرادی بود که به حوزه نقد در رسانه توجه نشان داد. بنا به گفته او شبکه مستند راه اندازی شد. زیرا نیاز بسیار ضروری به برنامه های سرگرم کننده و آگاهی بخش حس می شد. شبکه مستند نیز در این سالها توانسته جذاب باشد و مخاطبین زیادی را جذب کند. همین محبوبیت شبکه مستند باعث شد تا این شبکه از اولین شبکه های اچ‌دی صدا و سیما شود. برنامه عصر و راز نیز در راستا نقد و بررسی استراتژیک توسط وی تولید و پخش شد.

توجه به حوزه نقد و مستند نکته بسیار مهم و قابل تاملی است. مسائل اجتماعی، رسانه ای، روایتی، سیاسی، اقتصادی، تاریخی و… می توانند در حوزه نقد و مستند جای باز کنند و هم مطالبه گر باشند و هم ارائه دهنده راه حل باشند. برای مثال هیچ وزیر و مسئولی نمی تواند با عنایت به تجربیات خودش بانکداری بدون ربا را راه اندازی کند. اما یک مستند ساز می تواند با تحقیقات کتابی، میدانی و مصاحبه با مسئولین کشور های موفق در بانکداری بدون ربا راهکار هایی را در صدد راه اندازی و مانع افکنی تاسیس بانکداری اسلامی ارائه دهد. چنین مستند و نقدی می تواند مطالبه جدی مستقیم از مسئولین باشد و مردم را نیز آگاه کند. مردم دقیقا نمی فهمند که کجای کار می لنگد. اما یک منتقد و مستند ساز با ارائه صحیح محتوا می تواند تبیین دقیقی از ایراداتی که باعث و بانی یکسری از پیامد هاست را داشته باشد. همچنین راه حل ارائه دهد. ارائه راه حل باعث می شود تا مردم بفهمند دقیقا به چه چیز نیاز دارند و همان را مطالبه کنند.

یک نقد عامیانه و جذاب از یک اثر رسانه ای می تواند تمامی اهداف شومی که آن اثر در پشت زیبایی خود پنهان کرده را افشا کند. این قبیل افشاگری ها باعث می شود تا برخی آثار رسانه ای نتوانند اثر گذاری مورد نظر خود را بر روی ذهن مخاطب داشته باشند. آن هم فقط با یک نقد ساده. تازه، با چنین نقدی می توان محتوای پسندیده و مربوط را هم به مخاطب نشان داد. یعنی هم خنثی سازی عملیات رسانه ای دشمن و هم استفاده از این عملیات رسانه ای بر ضد خود دشمن. برای مثال اگر یک اثر سکولاریسم باشد پس از نقد آن می توان از تبیین های کارآمد اسلام در مورد مسائلی که توسط این اثر سکولاری مخاطب را به بی دینی سوق می دهد، نام برد و علاوه بر رد کردن محتوای این اثر رسانه ای جایگزینی را برای آن ارائه داد و اثبات کرد.

نادر طالب زاده بارها گفتند که حوزه نقد حوزه ای است که توجهی اساسی به آن نمی شود. اگر باور ندارید کمی وب گردی کنید. در حوزه سینما و رسانه با سایت هایی مواجه می شوید که تمام نقد هایشان یا تعریف مجدد داستان است یا مقالات ترجمه شده است یا نهایتا یک نقد به شدت افتضاح پر از ایرادات نگارشی و با کلمات قلمبه سلمبه است. سایت هایی که معلوم نیست چرا گاهی اوقات از یک اثر رسانه ای خارجی نه چندان خوب تعریف و تمجید افراطی می کنند و از یک اثر داخلی قابل تامل یک افتضاح تاریخی می سازند.

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

مستند خنجر و شقایق

این مستند در مورد جنگ بوسنی و کشتار بی رحمانه مسلمانان بوسنی توسط صرب ها ساخته شد. نادر طالب زاده تصویر بردار و شهید آوینی راوی این مستند بود. هنگامی که این مستند از صدا و سیما پخش شد، صوت شهید آوینی از روی مستند حذف شده بود. اگر با شهید آوینی آشنایی داشته باشید باید بدانید که ادبیات و لحن این شهید بسیار گیرا و روحانی بودند. اما از آن سو که غرب و آمریکا حامی صرب ها بودند، رئیس وقت صدا و سیما بدون توجه به کنجکاوی مردم ایران در مورد جنگ بوسنی و مظلومیت و تنهایی مردم بوسنی در رسانه ها اقدام به حذف صوت شهید آوینی کرد. حذف این صوت به شدت مستند را ضعیف کرد. پس از آن اتفاقات متعددی در حوزه رسانه رخ داد که باعث دستور تفحص در صدا و سیما توسط آیت الله خامنه ای شد.

در آن سالها دولت وقت در صدد حذف هر گونه اسمی از دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت بود. به واسطه سیاست خصوصی سازی تجمل گرایی و تهاجم رسانه ای عادی جلوه داده شد. برقراری ارتباط با آمریکا و غرب که باعث و بانی 8 سال جنگ تحمیلی علیه ایران بودند را داشتند. در همین راستا فشار بسیار زیادی به امثال نادر طالب زاده و آوینی وارد کردند. در دهه 90 شمسی نیز دولت وقت چنین مسیری را طی کرد و مانع برگزاری کنفرانس افق نو شد. (در ادامه توضیح خواهیم داد)

دیدن فیلم سینمایی ایرانی آقای رئیس جمهور در مورد مسئولین وقت آن زمان و تهاجم رسانه ای توصیه می شود.

جشنواره عمار

یک جشنواره فیلم و مستند است که دی ماه هر سال در ایران برگزار می‌شود. نادر طالب زاده بنیان گذار و دبیر این جشنواره و وحید جلیلی رییس شورای سیاست گذاری این جشنواره است.

در بحبوحه درگیری سازمان سینمایی با خانه سینما، این جشنواره پس از آن که آثار تولید شده در مورد فتنه 88، در صدا و سیما و دیگر جشنواره‌ها پخش نشد با اکران مردمی آثار در 30 نقطه کشور آغاز شد. این جشنواره از همان ابتدا به عنوان بدیل و رقیبی انقلابی برای سینمای مستند ایران مطرح شد. جشنواره عمار از بهترین فرصت های تاریخ سینما برای جوانان تازه کار در حوزه سینما و رسانه های دیگر سمعی و بصری می باشد.

در زمانی که ساخت آثار ایدئولوژیک و محتوا محور عملا بی معنی شده بود چنین جشنواره ای توانست تا حد بسیار زیادی ایدئولوژی و محتوا را در قالب انواع رسانه ها به حوزه رسانه ای ایران بازگرداند.

اسم این جشنواره با فلسفه خاصی انتخاب شده. جمله معروفی از حضرت علی علیه السلام است که می فرمایند:أین عمار؟ این دو کلمه کوتاه مفهوم وسیعی را در خود جای داده اند. عمار بن یاسر شخصی بود که در صفوف لشکر امام علی علیه السلام حرکت می کرد و شبهات دشمن را برای لشکریان پاسخ می داد. می توان از او سردار جنگ روایت ها یا سردار جنگ رسانه ای زمان امام علی علیه السلام یاد کرد. اما ایشان شهید شدند. نحوه شهادت عمار بر اساس حدیث پیامبر نوعی روشن گری بود. پس از آن جایگزینی برای ایشان پیدا نشد. جنگ های روایتی و رسانه ای دشمن علیه امام ادامه داشت و مردم هم که به بی بصیرتی و سکوت معروف بودند. همین تنگنای رسانه ای و روایتی امام علی علیه السلام را به شدت می رنجاند تا جایی که در وصف غم نبود شخص بزرگی همچون عمار بن یاسر این دو کلمه جانسوز را به زبان آورد.

این دو کلمه توسط رهبر انقلاب اسلامی نیز مورد استفاده قرار گرفت. زیرا به شدت نبود راوی ایرانی_اسلامی_انقلابی حس می شود. مثلا در جایی می فرمایند: “جنگ را روایت کنید. اگر شما جنگ را روایت نکنید دشمن جنگ را به گونه ای که خودش می پسندد روایت می کند”. یعنی نبود رزمنده و مجاهد در میدان فرهنگی و رسانه ای به شدت ضعف بزرگی است. هدف جشنواره عمار نیز کشف و پرورش عمار های امروز در بهبوهه نبرد آخرالزمانی رسانه ای است.

کنفرانس افق نو

کنفرانس افق نو یک کنفرانس بین المللی بود که نادر طالب زاده را می توان طراح و اجرا کننده آن دانست. یکی از حسرت های نادر طالب زاده نبود یک اجماع بین المللی علیه امپریالیسم و صهیونیسم بود. به همین دلیل کنفرانس افق نو را سازمان دهی کرد. نادر طالب زاده با وطن‌پرست‌های آمریکایی و اروپایی برای افق نو ارتباط گرفت و از کانال آنها علیه اسرائیل در خود غرب استفاده کرد. این هنر حاج نادر بود اما حیف که افق نو توسط دولت روحانی حذف شد.

کنفرانس افق نو آن چنان تهدیدی برای غرب و اسرائیل به شمار آمد که چند تن از مهمانان کنفرانس از جمله خود نادر طالب زاده ترور شدند، اف بی آی به خانه برخی مهمانان حمله کرد و آنها را تهدید کرد که در کنفرانس بعدی شرکت نکنند و چمدان نادر طالب زاده را هم دزدیدند تا مهمانان کنفرانس بعدی را شناسایی کنند.

نگاه منظور دار برخی رسانه ها نسبت به نادر طالب زاده

اگر در برخی از رسانه ها همچون خبر گزاری بی بی سی، رادیو فردا و حتی ویکی پدیا در مورد نادر طالب زاده بخوانید، متوجه می شوید این رسانه ها چقدر از وجود و ماهیت امثال نادر طالب زاده رنج می برند و می سوزند. این رسانه ها حرکات جهادی نادر طالب زاده را با واژه ها و صفاتی همچون “موضوعات مورد پسند حکومت” “جیره خور” “برگزار کننده کنفرانس جذب جاسوس” “وابسته به حکومت” و… خطاب می کنند. همچنین در مقاله های مربوط به ایشان به صورت کات خورده و نصفه و نیمه برخی از افشاگری های ایشان را مطرح می کنند تا نادر طالب زاده را ترور شخصیتی کنند. تمام این افشاگری ها را نیز با واژه “ادعا” زیر سوال می برند. واژه هایی همچون “حکومتی” و “جیره خور” زمانی از این رسانه ها مطرح می شود که خودشان از عربستان، آمریکا و انگلیس مستقیما تغذیه می شوند. خنده دار ترین حالت ممکن.

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

شهیدی شبیه به قاسم سلیمانی

ترور نادر طالب زاده در عراق

ترور بیولوژیک نادر طالب زاده در عراق رقم خورد. چمدان نادر طالب زاده به طور کاملا اتفاقی از میان صدها چمدان از هتلی در نجف برداشته شد. پس از 6 روز چمدان در کربلا تحویل داده شد و کاملا اتفاقی تمام محتویات لپ تاپ ایشان پاک شده بود. نادر طالب زاده گمان کرد این کار (دزدی چمدان) فقط بخاطر محتویات لپ تاپ بوده. اما کاملا اتفاقی پس از تحویل گرفتن چمدان حال ایشان بد می شود. بعدا مشخص شد لباس های ایشان آلوده شده بود و ایشان بعد از اندک زمانی به طور کاملا اتفاقی دچار مشکلات تنفسی شدند.

مبارزه تا آخر عمر

نادر طالب زاده همچون قاسم سلیمانی تا آخرین روز های عمر در حال جهاد بودند. جهاد در جنگی طاقت فرسا در مقابل دشمنان قدرتمند. حتی نادر طالب زاده در لیست شخصیت هایی که توسط آمریکا تحریم شده اند وجود دارد. وی آنقدر برای دشمن گردن کشی کرد که در لیست تحریم قرار گرفت.

 شهادت و عمر پر برکت

هم حاج قاسم سلیمانی هم حاج نادر طالب زاده عمری پر برکت داشتند. هر کدام در عرصه خودشان قدم های بزرگ و اساسی برداشند. جرقه تاسیس شبکه مستند، تاسیس شبکه افق، برگزاری کنفرانس افق نو و جشنواره عمار، تولید و پخش برنامه های راز و عصر، ساخت فیلم هایی همچون بشارت منجی، فعالیت در حوزه سینما و تلویزیون و… چند مثال از اقدامات موثر نادر طالب زاده در عرصه رسانه و روایت بودند. شهادت ایشان همچون شهادت حاج قاسم سلیمانی باعث تقویت و ابراز هرچه تمام تر فعالیت های رسانه ای و روایتی خواهد شد.

حذف نادر طالب زاده از اینستاگرام

روز پس از درگذشت نادر طالب زاده، اینستاگرام 5000 بار هشتگ نادر طالب زاده را حذف کرد. همانطور که هشتگ قاسم سلیمانی را حذف می کند.

علمدار

همان گونه که از حاج قاسم سلیمانی به عنوان علمدار کربلای ایران یاد می شود از نادر طالب زاده نیز به عنوان علمدار جنگ رسانه ای، میدان فرهنگی و جنگ روایت ها یاد می شود. هر دو علمدار بودند و هر دو هم مهره هایی غیر قابل جایگزینی خواهند بود.

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

الگویی تمام عیار برای فعالین فرهنگی

نادر طالب زاده یک مجاهد بود. به معنای واقعی کلمه بی چشم داشت در راه انقلابی که بخاطرش قید زندگی خوب آمریکایی اش را زد فعالیت می کرد. هر چقدر برخی مسئولین در مسیر او سنگ اندازی کردند و مانع برگزاری کنفرانس افق نو در سال 92 شدند. او با عوامل داخلی و خارجی زیادی جنگید. همین که چند تن از مهمانان کنفرانس افق نو کشته شدند و نادر طالب زاده توسط آمریکا تحریم شد می توان به خطرناک بودن حرکات جهادی او پی برد. در آخر نیز جانش را در این راه از دست داد.

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

وی شخصی بود که با برنامه و سیاست کار می کرد. تمام عملیات ها و طرح های فرهنگی_رسانه ای او با حساب و کتاب و برنامه ریزی عالی انجام می شد. لحن تندی و کوبنده نداشت و با انتقاد های منطقی و با پشتوانه اطلاعاتی برنامه سازی می کرد. نادر طالب زاده از جنس مردم بود و می دانست جامعه به چه چیزی نیاز دارد. یا اینکه در دام چه خطراتی افتاده. او الگوی تمام عیاری است برای فعالین فرهنگی. شخصی که تا آخر پای آرمان هایش ایستاد و هر کاری را که انجام داد با شیوه و هدف تبینن شده و در بهترین زمانش انجام داد. شباهت زیادی بین او و دوستش شهید آوینی وجود دارد. شهید آوینی نیز از دست سیاست های کثیف برخی مسئولین داخلی و معاندین در حوزه رسانه رنج می برد. اما تا آخرین لحظات عمر برای روایت گری دفاع مقدس از هیچ تلاشی دریغ نکرد و در این راه جانش را هم فدا کرد.

استاد شهید نادر طالب زاده | قاسم سلیمانی جنگ روایت ها

تیم آی نقد سعی دارد با فعالیت در حوزه نقد آثار رسانه ای قدم کوچکی در ادامه مسیر استاد شهید نادر طالب زاده بردارد. امید است که این مسیر مستدام باشد و روز به روز قدم های این تیم بلند تر و تاثیر گذار تر برداشته شوند.

قرائت فاتحه برای این شهید بزرگوار فراموش نشود.

نوشته های مشابه

‫8 دیدگاه ها

  1. ای بابا….همه خوبا دارن یکی یکی دیلیت میشن….عبداللهی جون حسابی مواظب خودت باش…

  2. خدا به ایشان رحمت و به ‌شما توفیق ادامه راه ایشان را بدهد

  3. از اولین کسایی بود تو ایران که فیلم ها و بازی های و …. های غربی رو از پس اهداف های سیاسی و ایدولوژیکشان نقد کرد که همین باعث شد خیلی به ایشون انگ توهم توطئه بزنند . خودم به شخصا برنامه عصر ایشان را همیشه دنبال میکردم . امیدوارم شما هم با تلاش روز افزان ، ادامه راه ایشان و دعای ما بتوانید فیلم های غربی و حتی شرقی را از بست ایدئولوژیک و سیاسی به خوبی نقد کنید

  4. چون که یک نقد از کابالا گذاشته اید میشود هندوئیسم یا بودیسم را هم نقد کنید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *