تحلیل و بررسی مستند Citizenfour 2014 (شهروند شماره چهار) + لینک دانلود
[box type=”info” align=”alignright” class=”” width=””]
صفحات مرتبط:
تحلیل و بررسی فیلم (The Social Network (2010
تحلیل و بررسی مستند (Citizenfour (2014 + لینک دانلود مستند (دو زبانه فارسی-انگلیسی)
تحلیل و بررسی فیلم (Snowden (2016
[/box]
شهروند شماره چهار (Citizenfour) یک فیلم در سبک مستند به کارگردانی و تهیه کنندگی لورا پویترس است که در سال ۲۰۱۴ منتشر شده و به افشاگریهای ادوارد اسنودن کارمند سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و پیمانکار آژانس امنیت ملی میپردازد. این مستند بهترین مستند سال ۲۰۱۴ از سوی انجمن بینالمللی مستند انتخاب شد. همچنین برنده اسکار بهترین مستند در سال ۲۰۱۴ نیز شده است. Citizenfour محصول مشترک آمریکا، آلمان و بریتانیاست. داستان آن از اتاق ۱۰۱۴ هتل میرا در هنگکنگ (محل اختفای اسنودن) آغاز میشود و صحت ادعاهای اسنودن را در آلمان، بلژیک، برزیل، بریتانیا، آمریکا، روسیه، چین و سفارت اکوادور در آمریکا بررسی میکند.
درست شش ماه قبل از اینکه دنیا از فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا با خبر شود، و مردم برای اولین بار نام بزرگترین افشاکنندهی اطلاعات این آژانس یعنی ادوارد اسنودن را بشنوند، این فرد با مستندساز آمریکایی به نام لورا پویتِرِس مکاتبات خود را آغاز کرد. لورا، اسندون را با نام سیتیزنفور میشناخت.
برای ماهها، لورا با فرد ناشناختهای که خود را «کارمند ارشد دولت» معرفی کرده بود، به صورت رمزشده در ارتباط بود. اسنودن در تمام این مدت در تلاش بود لورا برای دریافت اسناد محرمانهی دولتی که قرار بود برای تمام دنیا منتشر شود، آماده کند.
در این مستند به بررسی انگیزههای ادوارد اسنودن برای چنین افشاگری پرداخته میشود، و سپس اسنادی که تنها از طریق یک کارمند آژانس امنیت ملی آمریکا امکان افشای آنها وجود داشت بررسی خواهند شد.
اولین صحبتهای فیلم مربوط به اولین رایانامهی رمزشدهای است که اسنودن برای لورا ارسال کرده است و ضمن معرفی خود، تذکراتی را در مورد کلید خصوصی رمزشدن رایانامه و همچنین خطراتی که ممکن است با انتشار صحبتهای اسنودن برای وی بهجود آید صحبت شده است.
در باقی رایانامهها اسنودن و لورا به بحث در مورد جنگهای سایبری و فعالیتهای جاسوسی که تنها آژانس امنیت ملی آمریکا باعث آنها است، میپردازند و اسنودن لورا را متقاعد میکند که اسنادی که وی در دست دارد، محرمانه است و میتواند تاثیر بسیار عمیقی در دنیا داشته باشد.
این اسناد نشان دهنده جزئیات چگونگی تلاش گسترده ایالات متحده امریکا و انگلستان (با همکاری کانادا، استرالیا و نیوزیلند؛ که مجموعه این ۵ کشور را «پنج چشم» می گویند) برای نظارت و جاسوسی گسترده، به ویژه از طریق اینترنت است. برخی از اسناد منتشر شده نشان میدهد اطلاعات مخابره شده مردم در مقیاسی بسیار وسیع تر از آنچه پیش تر تصور میشد رهگیری و شنود میشود. برخی از داده های جمع آوری شده، مانند داده های پروژه ایکس کی اسکور مستقیماً روی میز باراک اوباما قرار میگرفتند.