انیمه سریالی
نقد و بررسی انیمه اتک ان تایتان(attack on titan) از نگاه تاریخی
شباهات تاریخی داستان اتک ان تایتان با واقعیت
در این مقاله قصد داریم انیمه اتک ان تایتان را از منظر تاریخی موشکافی کنیم و شباهات داستانی این اثر با وقایع تاریخی را کشف کنیم. کشف ایده ها و الگوهای تاریخی یک اثر به ما کمک می کند تا در انتها بتوانیم هدف نهایی نویسنده و کارگردان از یک اثر رسانه ای را بهتر درک کنیم. برای مطالعه مقاله مقدمه اتک ان تیاتان اینجا کلیک کنید.
کشور هایی که دیوار دارند
اولین و مهمترین رکن انیمه اتک ان تایتان دیوار های سه لایه موجود در دنیای اتک ان تایتان است. پس اگر قصد رمز گشایی ازاین انیمه داشته باشیم اول از همه باید به سراغ تحلیل دیوار ها و تطابق آنها با دنیای واقعی برویم.
پنج کشور در طول تاریخ وجود داشته و دارند که به دور خودشان دیوار کشیده اند:
کشور چین اولین و مشهور ترین کشور در لیست ما است. این کشور بخشی از مرز خود را با هدف جلوگیری از حمله دشمنان دیوار کشید و به این هدف هم نرسید. شباهت جزیره پارادایس با چین در وجود دیواری بسیار بزرگ است که درون آن اجساد سازندگان دیوار وجود دارد. چینی ها کارگران فوت شده را درون دیوار چین دفن می کردند. یعنی سازندگان دیوار بخشی از دیوار بودند که این شباهت مهم دیوار چین و دیوار پارادایس است.
دومین کشور ژاپن است. ژاپن در بازه زمانی خاصی تمام ارتباط تجاری جهانی خود را بنا به دلایل دینی و فرهنگی قطع کرد. تا اینکه غربی ها به بندر های ژاپن رسیدند و گفتند یا بنادرتان را باز می کنید یا با توپ آنها را باز می کنیم. هنگامی که بنادر ژاپن باز شدند، ژاپنی ها فهمیدند که دنیا چقدر پیشرفت کرده و عصر بخار مدتهاست آغاز شده. شباهت جزیره پارادایس با ژاپن در عقب ماندگی از تکنولوژی و پیشرفت های علمی دنیا است. ساکنان پارادایس دقیقا عین ژاپن از تکنولوژی مخصوصا تکنولوژی بخار عقب بودند.
سومین کشور آلمان است. آلمان در زمان نازی به دلایلی همچون نفوذ فرهنگی و هجمه رسانه ای به دور خود یک دیوار رسانه ای کشید و اجازه فعالیت هیچ رسانه غیر آلمانی را نداد. شرایط به نحوی بود که آلمان به کشوری تک رسانه ای بدل شد که آن تک رسانه هم تحت نظر حکومت بود. شباهت جزیره پارادایس با آلمان در تک بعدی بودن رسانه(روزنامه) حکومتی است.
چهارمین کشور کره شمالی است که به دلایل نظامی و کمونیستی یک کشور کاملا بسته به شمار می رود. شباهت جزیره پارادایس با کره شمالی در قطع رابطه کردن کامل با دنیا است. به طوری که دنیا در مورد وقایع و شرایط داخل دیوار ها قضاوت هایی انجام می دهند که هیچکدام را ندیده اند. همانگونه که در دنیا اخبار و اطلاعاتی از کره شمالی ارائه می شود که هیچکدام به چشم دیده نشده.
در آخر نیز با رژیم صهیونیستی مواجه هستیم. اسرائیل دیواری به نام دیوار حائل را به دور خود کشیده و خودش را از مناطق دیگر جدا کرده است. شباهت جزیره پارادایس با اسرائیل در کشیدن دیوار به دور خودش و شکل و معماری دیوار ها است. معماری دیوار حائل اسرائیل شباهت شدیدا زیادی با دیوار های انیمه اتک ان تایتان دارد. همچنین با اینکه همه دنیا فکر می کنند داخل دیوار های پارادایس بهترین شرایط برای زندگی محیا است اما درون دیوار ها مشکلات زیادی وجود دارد. این شباهت دیگری است که پارادایس با اسرائیل دارد.
کشور های جزیره ای
ژاپن و تایوان کشور هایی هستند که جزیره ای هستند و می توانند ایده هایی برای جزیره پارادایس باشند. از طرفی پارادایس به معنای بهشت است و به نحوی سرزمین موعود الدیایی ها نشان داده شده است. در ضمن الدیایی هایی که در کشور مارلی در اردوگاه یا گتو زندگی می کنند و درجه انسانی کمتری نسبت به بقیه مردم دارند. آنها یک بازوبند زرد رنگ دارند که آنها را از جامعه متمایز می کند. به تاریخچه معاصر یهود دقت کنید. یهودیان در زمان جنگ جهانی در ارودگاه های اروپایی زندگی می کردند و با بازوبند زرد از بقیه متمایز می شدند. آنها به سرزمین موعود مهاجرت کردند و دور آن را دیوار کشیدند. سرزمینی که به دلیل مجاورت با مدیترانه و کانال سوئز حالتی شبه جزیره ای دارد. همچنین بهشت موعود اسمی است که یهودیان روی اسرائیل گذاشته اند. همچنین اسرائیل بر روی منابع گازی واقع شده. دقیقا مانند پارادایس که بر روی منابع گازی خاصی قرار دارد.
کشور هایی که ناسیونالیسم هستند
ناسیونالیسم از نشنال به معنای ملیت سرچشمه می گیرد. طبق تعریف هگل مردم می خواهند چیزی داشته باشند که به آن افتخار کنند و چه چیز بهتر از دستاورد های نژادی و ملیتی برای افتخار کردن. پس ناسیونالیسم به خودی خود چیز بدی نیست. اما برخی به ناسیونالیسم افراطی دچار می شوند. به نحوی که ملیت و نژاد خود را برتر از تمام نژاد ها و ملیت های دیگر می بینند و حتی گاهی به این نتیجه می رسند که به دلیل برتری نسبت به آنها باید بر آنها حکومت کنند.
آلمان نازی، ژاپن قبل از اتمام جنگ جهانی و اسرائیل حکومت هایی بودند و هستند که به مکتب ناسیونالیسم افراطی پایبند بوده و هستند. در انیمه اتک تایتان نیز شاهد هستیم که ارن به عنوان نماینده ای از ناسیونالیسم افراطی به پا می خیزد و شروع به کشتار سایر مردم دنیا می کند. رفتار الدیایی ها در زمان یمیر و جنگ هایی که با مارلی ها داشتند نیز به همین شکل بوده است. آنها به چنین دلایلی به سایر ملت ها حمله می کردند و حقوق آنها را تصرف می کردند.
اتک ان تایتان بخش تاریخی
اولین نکته ای که از نظر تاریخی مهم است، تاریخ نوشته شده توسط خود اتک ان تایتان است. این انیمه در سال 845 آغاز می شود. اگر بخواهیم این تاریخ را با تاریخ واقعی مقایسه کنیم به حدود 1200 سال پیش برمی گردیم. پس برای درک تاریخی از اتک ان تایتان باید تاریخ ملل 1200 سال پیش را بررسی کنیم. همچنین اگر از نظر پوشش، معماری، تکنولوژِی و… انیمه اتک ان تایتان را بررسی کنیم، به اواسط قرن 20 میلادی می رسیم. پش لازم است که وقایع تاریخی اواسط قرن پیش را نیز بررسی کنیم.
وایکینگ ها
نژاد وایکینگ ها به اقوام ژرمن باز می گردد. آنها در آلمان، انگلیس، هلند و اسکاندیناوی می زیستند. بسیار انسان های جنگجویی بودند و به دلیل شرایط سیاسی و جغرافیایی دائما در مهاجرت بودند. ژرمن ها همیشه با امپراطوری روم درگیر بودند. به دلیل ازدیاد جمعیت آب و هوا و شرایط دیگر ژرمن ها به سایر نقاط اروپا حمله کردند.
ژرمن های داخل اسکاندیناوی وایکینگ نامیده می شدند و یک نظام طبقه بندی شده داشتند. طبقه زیرین برده ها، طبقه بالاتر مهندسین، کشاورزان و پیشه وران و بالاترین طبقه اشراف و پادشاه بودند. در اتک ان تایتان نیز ما شاهد چنین نظام طبقه بندی هستیم که در درونی ترین لایه دیوار(طبقه) اشراف و ثروتمندان زندگی می کنند.
وایکینگ ها تصمیم گرفتند تحت لقای دانمارک متحد شوند و اروپا را فتح کنند. آنها انگلیس را فتح کردند و در فرانسه تا پاریس پیش رفتند. “اسون ریش چنگالی” کسی بود که انگلیس را فتح کرد. در نهایت در طی گذر زمان با پیش زمینه از بین رفتن اتحاد ژرمن ها و برخی شکست های وایکینگ ها از مسلمانان شرایط سختی به وجود آمد که نتیجه آن محو و نابودی وایکینگ ها بود.
در انیمه اتک ان تایتان الدیایی ها شباهت زیادی با وایکینگ ها دارند. چراکه آنها به مارلی ها حمله می کنند. پرچم مارلی ها شبیه به پرچم امپراطوری روم است. پرچم مارلی یک ماه رو به بالا دارد که شبیه به نماد ماه پرچم امپراطوری روم است. همچنین در نظام الدیایی ها برده داری کاملا مشهود است و برده ها از کم ترین حقوق انسانی برخوردار هستند.
یکی از دلایل شکست وایکینگ ها اختلاف و از بین رفتن اتحاد آنها است. در انیمه اتک تایتان نیز علت شکست الدیایی ها و فرار به پارادایس و تشکیل دیوار ها از بین رفتن اتحاد بین الدیایی ها بود.
در سال 845 وایکینگ ها به پاریس حمله کردند و اولین خراجشان را از مردم پاریس گرفتند. دقیقا در همین تاریخ در دنیای اتک ان تایتان به پارادایس توسط تایتان غول آسا حمله می شود. به جز شباهت تاریخی این واقعه شباهت اسمی و معنایی هم دارد. واژه پاریس به معنای بهشت و واژه پارادایس نیز به معنای بهشت است.
امپراطوری روم
شباهت هایی بین امپراطوری روم و مارلی وجود دارد. نماد پرچم مارلی که یک ماه رو به بالا است دقیقا نماد پرچم روم است. همینطور از نظر اسمی شباهتی بین این دو حکومت وجود دارد. نام اصلی ژاپنی مارلی از نظر تلفظی شباهت زیادی به کلمه لاتین مارل به معنای دریا دارد. این نامگذاری با نشان صدف دریایی در پرچم مارلی مطابقت دارد. غذاهای دریایی خاصی در ایتالیا با این شمایل مصرف می شود و امپراطوری روم نیز از ایتالیا آغاز شده.
نام لاگو مونته و واله به ترتیب از واژه های ایتالیایی به معنای دریاچه دره و کوه گرفته شده. درگیری بین الدیا و مارلی همانند درگیری بین روم و ژرمن ها است.
امپراطوری روم دور تا دور مدیترانه را در دست داشت. دقیقا مانند مارلی که دور تا دور مدیترانه را تصرف می کند.
اوج شکوفایی امپراطوری روم در زمان ژولیو سزار بود که با ترور او امپراطوری رو به افول و فروپاشی حرکت کرد. در انیمه اتک ان تایتان نیز ارن با ترور یک شخص در کشور خودش باعث می شود که یک جنگ آغاز شود و پس از همین وقایع است که افول مارلی آغاز می شود.
امپراطوری روم با خاورمیانه درگیری بسیار زیادی داشتند. در دنیایی اتک تایتان نیز در فصل چهارم نمایش داده می شود که با خاورمیانه درگیر می شود. از نظر پوشش و لهجه به عثمانی ها شباهت دارند و پرچمشان نماد شیر دارد. شیر یکی از نماد های مشهور پرچم ایران از زمان صفویان، عثمانی ها، برخی اعراب، مصریان و هندی ها بوده است.
شباهات تاریخ چین و اتک ان تایتان
چین شباهت های زیادی با الدیا و اندک شباهت هایی با مارلی دارد.
دیوار چین متشکل از چندین دیوار است و یک دیوار واحد نیست. این دیوار برای جلوگیری از حمله دشمنان ساخته شده. نکته جالب اینجاست که برده هایی که هنگام کار برای ساخت دیوار ها می مردند را در همان دیوار چین دفن می کردند. یعنی بخشی از این دیوار از اجساد سازندگان آن ساخته شده. دقیقا همانند دیوار های پارادایس که درون آن اجساد تایتان های غول آسا وجود دارد.
فریتز شبیه به چین شی هوا هم هست. این شخص کسی است که دیوار چین را اتمام کرد. او دستور بیگاری به دهقانان و روستایی ها داد و صدها هزار نفر را به تکمیل دیوار مجبور کرد. برخی بخاطر کار زیاد و گرسنگی می مردند و چین شی هوا برای زهره چشم گرفتن از کارگران اشخاص مرده را در همان دیوار دفن می کرد. برآوردهای تاریخی از دفن یک میلیون انسان در دیوار چین خبر می دهند که هنوز یکی از کابوس های تاریخی مردم چین به شمار می رود. فریتز نیز با قربانی کردن بخش زیادی از مردم که دقیقا یک میلیون نفر بودند و تبدیل کردن آنها به تایتان دیوار هایی را به دور خودش کشید.
چین شی هوا پس از مردن بخاطر خوردن معجون یشم و جیوه فوت شد. او باور داشت این معجون او را جاودانه می کند. پس از مرگ او 7000 سرباز سفالی ساختند تا چین شی هوا در دنیای مردگان احساس تنهایی نکند. تایتان های موجود در دیوار پارادایس نیز شباهت عمیقی با سربازان سفالی دارند.
دیوار چین هیچگاه نتوانست به هدفی که برایش ساخته شده بود برسد. چندین بار این دیوار تخریب شد و دشمنان به چین حمله کردند. دقیقا مثل اولین قسمت اتک ان تایتان که دیوار ها شکسته می شوند و دشمن به داخل دیوار حمله می کند. همچنین اسنادی تاریخی مبنی بر بالارفتن از دیوار چین وجود دارد. دقیقا همانند زیک که از دیوار های پارادایس بالا رفت و به داخل آن نفوذ کرد.
پس از جنگ جهانی چین دو تیکه شد. جمهوری خلق چین و جمهوری چین. جمهوری خلق چین کل چین را تصرف کرد و جمهوری چین تنها توانست تایوان را تصرف کند. چین تنها کشور بزرگی است که ناسیونالیسم باقی مانده و یک فضای بسته دارد. از نظر تفکر چین شباهات زیادی با پارادایس دارد.
تاریخ ژاپن
اگر به سال هایی که داخل انیمه به ما معرفی شد(845 تا 854) دقت کنیم، در ژاپن دوره هی آن در جریان بوده است. هی آن انتهای دوره باستان تاریخ ژاپن است و پس از آن دوره فئودالی آغاز می شود. در این بازه زمانی نظامی ها(سامورایی ها) به دربار راه می یابند و مقامات دولتی را تصاحب می کنند. مثل حمله گردان های ضد تایتان به کاخ و تصرف مقامات حکومتی.
ارتباط گرفتن با ژاپن به واسطه شرایط جغرافیایی(جزیره ای تنها در میان دریا) سخت بوده و در عین حال منابع طبیعی کمی هم دارد.
ژاپن تجارت و مبادله با کشور های اطرفش(چین و کره ها) داشت وچه بسا با غرب هم تجارت میکرد. مشکل از دوران ادو شروع شد وقتی که سر و کله مسیحیت پیدا شد و ژاپنی ها به دلایلی(تضاد فرهنگی، اخلال توی کار دولت یا هرچیزی) دایمو های مسیحی را کشتند و سیاست بستن مرز را پیاده کردند. گویا دور خود دیوار کشیدند. نزدیک دو سده این داستان ادامه داشت تا میتو سی پری (دریاسالار آمریکایی) مرز ها را باز کرد. هنگامی که غربی ها به تجارت با ژاپن پرداختند ژاپنی ها به تازگی وسایل بخار را دیدند. دقیقا شبیه به دنیای اتک تایتان که پارادایس با دنیا قطع ارتباط کرده و از نظر تکنولوژی نسبت به دنیا به شدت عقب است و پس از ورود مارلی های متحد با الدیایی ها تازه با وسایل بخار مثل قطار آشنا می شوند.
در انیمه اتک ان تایتان پس از برقراری روابط تجاری و سیاسی الدیا با دنیا، آنها به مارلی ها وحشیانه حمله می کنند. همانطور که ژاپن پس از برقراری ارتباط با دنیا به چین و کره وحشیانه حمله کرد.
دهه ۱۸۵۰ سالی بود که کشور های غربی شروع به تجارت و امضای قرار داد با ژاپن کرد. شاید براتان جالب باشه اگه بگویم سر و کله کاپیتلاسیون در ژاپن در همین زمان پیدا شد .در ادامه ماجرا به عصر میجی میرسیم که در آن تقابل میان سنت گرا ها و امپراطوری را شاهدیم که امپراطوری پیروز بود .
در ادامه دو دوره مهم ژاپن از لحاظ نظامی یعنی تایشو و شووا را داریم که هر دو در دوتا جنگ بزرگ دخیل بودن. تایشو تو جنگ اول طرف بریتانیا ،فرانسه و روسیه ایستاد و اینکار را برای گسترش قدرت کرد. بی شک دوران شووا دوران مهمی هست. دورانی که ایده آلیسم ژاپنی که شامل ناسیونالیسم افراطی، فاشیسم و امپایرالیسم هست. دورانی که ژاپن کره و چین را تیکه پاره کرد و جنایت جنگی بسیار هم کرد (برا اولین بار در جنگ برزگ ژاپن از اسلحه های شیمیایی استفاده کرد). در جنگ جهانی چینی ها به ژاپنی ها می گفتند شیاطین. زیرا ژاپنی ها شدیدا وحشی و آدم کش بودند. در اتک تایتان نیز به الدیایی ها گفته می شود شیاطین.
حالا دلیل این رخداد و امپایرایسم (امپراطوری خواهی) ژاپنی ها و حمله به کُره ای های و چینی ها بر میگردد به نبود منابع برای صنعتی شدن ژاپن و در عین حال ناسیونالیسم کثیرشون.
در نهایت نیز مشخص است که برخی اسامی ژاپنی و شخصیت های ژاپنی داخل انیمه به اسم اورینت یا شرقی ها که آکرمن ها هم هستن وجود دارند.
تاریخ جنگ های صلیبی
جنگ های صلیبی آلمانی بخشی از جنگ های صلیبی را شکل می دهد که در طول سومین دوره جنگ های صلیبی برای فتح سرزمین مقدس بود. در انیمه اتک ان تایتان بر روی آرم ها و لوگو های گردان های مختلف ضد تایتان در پس زمینه به راحتی یک سپر همانند سپر صلیبیون مشاهده می شود.
جنگ های صلیبی زمانی آغاز شد که پاپ دستور حمله به بیت المقدس را صادر کرد. پس از ماجراهای زیاد بیت المقدس توسط مسیحیان فتح می شود. کشتار های شدیدی در بیت المقدس توسط مسیحیون رخ می دهد. آنها فقط در بیت المقدس 70000 نفر را تکه تکه کردند و سوزاندند. به طوری که کوه هایی از دست، پا، بدن و سر از قطعات کشته شدگان بیت المقدس به وجود آمده بود.
یهودی های قلعه ساز
یهودیان به دلایل مختلف نژادی مهاجر بودند و در بازه های مختلف زمانی همیشه دشمنان زیادی داشته اند. دشمن تراشی یهودیان یکی از دلایلی بود که باعث شد آنها بتوانند قلعه هایی فوق العاده بسازند و اصطلاحا هنر معماری و فنی ساخت قلعه های مستحکم و درجه یک را داشته باشند. برای مثال قلعه خیبر یهودیان توانایی نگه داشتن تعداد زیادی نیرو برای طولانی مدت را در حالت محاصره داشت. چنین قلعه سازی فوق العاده بوده. در انیمه اتک ان تایتان نیز مردم داخل دیوار ها توانسته اند 100 سال در آن در امنیت کامل زندگی کنند.
صلیبیون در زمان سکونت در بیت المقدس و قبل از شکست از صلاح الدین ایوبی از یهودیان قلعه سازی را یاد گرفتند و زمانی که بازگشتند به سرزمین های خودشان شروع به قلعه سازی برای شاهان اروپایی کردند. نماد برج یک قلعه روی سپر یکی از نماد های مشهور دوران صلیبیون است که تاریخچه اش به همین اتفاقات باز می گردد.
شباهت تاریخ آفریقا و اتک ان تایتان
از نظر جغرافیایی مارلی و پارادایس هر دو در قاره آفریقا واقع شده اند. تاریخ مارلی ها و الدیایی ها با جمعیت هوتو و توتسی رواندا(یک کشور آفریقایی) نیز قابل مقایسه است. در سال 1700، جمعیت رواندا در حدود هشت پادشاهی متحد شدند که پادشاهی توتسی رواندا بر آنها مسلط شد و هوتوها را تحت ستم قرار داد و به رابطه سخت بین این دو نژاد دامن زد که برای قرن ها ادامه داشت. در سال 1994، در طول جنگ داخلی رواندا، دولت اکثریت هوتو در آن زمان مرتکب یک اقدام نسل کشی علیه توتسی ها شدکه منجر به نابودی حدود 70 درصد از جمعیت توتسی در طول صد روز شد. رواندا همچنین از سال 1884 تا جنگ جهانی اول یکی از قلمرو های آلمان بود. قرار گرفتن مارلی در آفریقای جایگزین نیز با موازی سازی رواندا همزمان است. زیرا رواندا کشوری در سرزمین اصلی آفریقا در فاصله ای در شمال غربی ماداگاسکار است. زمانی که روآندا به صورت عمودی منعکس شود، در جنوب غربی قرار دارد و گفته می شود که تایتان ها عمدتاً مناطق جنوبی دیوارها را هدف قرار می دهند.
هیزورو
هیزورو ملتی است که مردمانش چشم بادامی اند و از نظر جغرافیایی هم روی ژاپن و استرالیا قرار می گیرند. آنها منابع طبیعی ندارند و این شباهت دیگرشان با ژاپن است. شکی در این مسئله نیست که ملت هیزورو جلوه ای از ژاپن هستند.
شباهات تاریخی انگلستان و اتک ان تایتان
شباهت های تاریخی بریتانیا با اتک ان تایتان خیلی زیاد است.
کلیت تاریخ:
آنگلوساکسونها
با رفتن رومیها در قرن پنجم، قبایل سلتیک با هم به جنگ پرداختند و یکی از روئسای قبایل تصمیم گرفت از قبایل ژرمن کمک بگیرد. ژرمنها بعد از جنگ تصمیم گرفتند بمانند و جزیره را از آن خود بکنند. این قبایل که از نژادهای آنگلز و ساکسون بودند، 7 قلمرو پادشاهی تشکیل دادند و از 500 تا 850 میلادی بر انگلستان حکم فرما بودند.
وایکینگها
از نیمه دوم قرن نهم میلادی، نورسها که از قبایل وایکینگها بودند از اسکاندیناوی شروع به لشکرکشی به اروپا کردند و توانستند بخش وسیعی از انگلستان را تحت کنترل خود در بیاورند. «ویلیام فاتح» سلسله نورمنها را پایه گذاری میکند و اولین پادشاه انگلستان لقب میگیرد. نورمنها سیستم فئودال و زبان فرانسه را رسمی می کنند. این زبان تا 1362 میلادی زبان رسمی باقی میماند.
جنگ صد ساله
در دوران حکومت ادوارد سوم انگلستان وارد بحران جنگ صد ساله و مرگ سیاه (طاعون) میشود که یک سوم جمعیت انگلستان در این حوادث از بین میروند. جنگهای صدساله در سالهای 1337 تا 1453 میلادی بین انگلستان و فرانسه درگرفت. شروع این جنگ به خاطر ادعای ادوارد سوم برای تملک بر فرانسه بود. فرانسویها در دور اول جنگ شکست میخورند اما در دوره دوم جنگ میتوانند بخشهایی از کشور را که از دست دادهاند پس بگیرند.
انقلاب باشکوه(Glorious Revolution)
در زمان شاه ویلیام سوم و ملکه ماری دوم انقلابی بدون درگیری در انگلستان شکل میگیرد که در آن حکومتی دموکراتیک تر جای نظام پادشاهی را میگیرد. به دلیل بدون درگیری و خونریزی بودن، این انقلاب را انقلاب آرام نیز مینامند. پادشاه توافق میکند که اختیاراتش محدود شود و قدرت بیشتری به پارلمان داده شود. نتیجه این انقلاب سلطنت مشروطه بود که تا به امروز در نظام حکومتی انگلستان باقی مانده است.
عصر ویکتوریا
ملکه ویکتوریا در سن 18 سالگی به سلطنت میرسد و طولانیترین و باشکوهترین دوران سلطنت را در بین پادشاهان و ملکههای انگلستان دارد. او در دوران 64 ساله سلطنت خود ملکه بیش از 40% سرزمینهای جهان بود. از وقایع مهمی که در دوران استعمارگری انگلستان روی داد تاسیس شرکتهای نفتی کمپانی هند شرقی، برمه و ایران بود. جنگ واترلو نیز در این دوران به وقوع پیوست.
خب از اول بررسی میکنیم:
اینکه ۷ قلمرو پادشاهی تشکیل می دهند و بعد ها با وایکینگ ها در گیر می شوند مارا به یاد مارلی هایی می اندازه که نمادشان صدفی هستشکه هفت تکه داره و همچنین بعد ها ۷ تایتان را بدست میاورند.
جنگ صدساله ما را به یاد صد سالی که الدیایی ها از دست تایتان ها پشت دیوار ماندند می اندازد و همچنین مریضی که گفته می شود در زمان پدر ارن آمده دقیقا شبیه طاعونی است که داخل انگلستان امده.
دقیقا داخل اتک ان تایتان بعد از ۱۰۰ سال انقلابی انجام می شود و دقیقا بعد از این دوره ملکه ویکتوریا شروع می شود. مثل هیستوریا که بعد از انقلاب ملکه می شود. و دقیقا زمان این ملکه ارن رامبلینگ راه می اندازد و پس از آن قدرت مند ترین کشور الدیا یعنی ملکه می شود. ملکه ویکتوریا دقیقا مانند وقایع داخل اتک ان تایتان ۴۰ در صد جهان را تصاحب کرده بود.
بعد از این دوره جنگ جهانی شروع می شود که ما دقیقا دیدیم بعد از ملکه شدن هیستوریا یعنی بعد از فصل ۳، داستان وارد جنگ جهانی می شود.
مسئله بعدی جنگ واترلو است. داخل انیمه جنگ های صد ساله انسان ها(الدیایی ها) با تایتان، با بازپس گیری شیگانشینا تقریبا تمام شد. یعنی بعد از آن حمله کردند و تمام تایتان هارا از بین بردند. در آن جنگ اروین با پرت کردن حواس زیک، لیوای توانست از پشت حمله کند حالا ما در این جنگ یعنی واترلو دقیقا همین اتفاق داریم! یعنی نیرو های بریتانیا از دو طرف ارتش فرانسه رو محاصره کردند. یعنی وقتی فرانسوی ها سرگرم جنگ بودند از پشت هم حمله شد.
جنگ های جهانی
رویداد های جنگ جهانی با دنیای اتک ان تایتان شباهت های زیادی دارد. مخصوصا رویداد هایی که برای ژاپن و آلمان در طول جنگ جهانی رخ داد.
شهر نوردلینگن شهری است در منطقه مونیخ آلمان که شهر شیگانشینا که شهر محل زندگی ارن یگر در انیمه اتک ان تایتان است از آن الگو گرفته است. معماری شیگانشینا شباهت زیادی به معماری نوردلینگن دارد. درون شهر نوردلینگن آلمان 72 تن الماس وجود دارد که به دلیل بیشتر بودن هزینه استخراج آن از درآمد فروختن الماس هیچگاه اقدامی برای استخراج این همه الماس صورت نگرفته. در اتک تایتان هم مشاهده می کنیم که زیر یک کلیسا معبدی قرار دارد که دیوار ها و سقف آن از الماس تشکیل شده است. در منطقه مونیخ کودتای هیتلر رخ می دهد و حکومت را به دست می گیرد. همچنین ارن یگر همانند هیتلر کودتا می کند و حکومت را به دست می گیرد.
برخی از شخصیت های اتک ان تایتان از فرمانده های جنگ جهانی الگو گرفته شده اند. مثلا طبق اعتراف خود نویسنده اتک ان تایتان شخصیت “پیکسیس” از روی فرمانده ژاپنی به اسم اکیاما یوشی فورو الگو برداری شده است. شخصیت پیکسیس هم از نظر علاقه به نوشیدن هم از نظر اخلاقی و قیافه شبیه به اکیاما یوشی فورو است.
شهر شیگانشینا از نظر تلفظ شبیه هیروشیما است. همچنین شاهد حمله تایتان عظیم الجثه به این شهر هستیم که هم در تیتراژ هم در طول انیمه با شکل و شمایل حمله اتمی به این شهر حمله می کند. یعنی حمله اتمی به هیروشیما را نیز می توان در طول اتک ان تایتان مشاهده کرد.
کشور متحد میانه
همانطور که پیش تر گفتیم دنیای اتک ان تایتان دنیای آینه است. در این انیمه متفقین همان متحدین در دنیای واقعی هستند. در فصل چهارم انیمه اتک ان تایتان نیروهای متفقین خاورمیانه در شبه جزیره ای واقع شده اند که استقلال سیاسی خود را از دست داده است. شبه جزیره عربستان یا شبه جزیره ای شبیه هند در جنوب شرقی مارلی است همانطور که در نقشه در چپتر 93 مانگا نشان داده شده است. لباس ارتش متفقین شبیه لباس امپراتوری عثمانی در طول جنگ جهانی اول است. تفنگ Mosin-Nagant M91 دارند و مسلسل آن به نظر می رسد MG-08 آلمانی باشد. نبرد ناوهای نیروهای متفقین در شرق میانه به شدت شبیه به پیش از دردناوت هستند(نوع غالب کشتی های جنگی در اواخر قرن نوزدهم). آنها همچنین شباهت اندکی به IJN Mikasa تنها نمونه از پیش از دردناوت باقی مانده تا به امروز دارند.
نبرد در فورت اسلاوا(منطقه ای که ارتش مارلی در ابتدای فصل چهارم در آن با متفقین می جنگد) تا حدودی شبیه جنگ 1904-1905 استمحاصره پورت آرتور فورت اسلاوا واقع در یک موقعیت بسیار مستحکم بودکه از کشتیهای جنگی باقیمانده متفقین در شرق میانه محافظت میکرد و یک مکان حیاتی برای تلاش جنگ بود. همچنین پورت آرتور یک موقعیت بسیار مستحکم بود که از کشتیهای جنگی امپراتوری روسیه هم محافظت میکرد. در پایان نبرد فورت اسلاوا، کشتیهای جنگی باقیمانده متفقین به دلیل سنگ باران تایتان جانور یا همان شخصیت زیک غرق شدند. همانطور که کشتیهای جنگی از گلوله باران زمینی در پایان محاصره پورت آرتور غرق شدند.
اگر بخواهیم از نظر نظامی تایتان ها را بررسی کنیم، تایتان عظیم الجثه نماد نیروی هوایی، تایتان مونث نماد نیروی زمینی و تایتان زرهی نماد نیروی زرهی(تانک و نفربر) می توانند باشند.
ارن و هیتلر
ارن یگر ماجراهایی شبیه هیتلر دارد. علاوه بر شباهت در کودتا، مثل هیتلر به دنیا حمله کرد و تقریبا هم خودش را قربانی کرد یا بهتر بگوییم خودکشیکرد. مثل هیتلر که طبق روایات در جنگ جهانی هنگام محاصره خودکشیکرد. نکته بعدی اتحاد شوروی با متفقین به دلیل امدن دشمنی مشترک به اسم نازی است. در اتک ان تایتان هم کشور ها با هم بخاطر ارن یگر(هیتلر) دوست و علیه دشمن باهم متحد شدند.
زپلین یا کشتی هوایی که از دستاوردهای مهندس آلمانی فردیناند زپلین بود در ابتدا برای حملونقل مسافر و عکسبرداری هوایی مورد استفاده قرار میگرفت. اما وقوع جنگ باعث شد دیگر قابلیتهای این وسیله نیز مورد توجه جنگسالاران اروپایی قرار بگیرد. هرچند زپلینها از توانایی بیشتری برای حمل بمب نسبت به هواپیما برخوردار بودند اما به دلیل قدرت مانور پایین و سرعت کم خود به هدفی سهل و آسان برای هواپیماها و دفاع هوایی بدل شده و به راحتی مورد اصابت قرار میگرفتند. به همین دلیل بعد از چند نوبت بمباران و هدف قرار گرفتن زپلینها، آلمانیها به این نتیجه رسیدند که ضرر بهرهگیری از این وسیله بیشتر از منفعت آن است و نهایتا استفاده از آن در جنگ را خاتمه دادند. شباهت های موجود زیپلین ها در انیمه اتک ان تایتان هم معلوم است.
آمریکا
ماجرای کنی آکرمن و لیوای آکرمن شبیه ماجراهای غرب وحشی است. مثلا چاقو کشی به اسم “بویی” می زیسته که از او کلی افسانه ساخته شده بخاطر اینکه در درگیری ها از چاقو استفاده کرده که ما را یاد صحنه چاقوکشی لیوای می اندازد. کنی آکرمن شبیه قاتل های سریالی غرب وحشی است. این کلیشه وسترن را داریم که کلانتر دنبال یه هفت تیر کش قاتل سریالی می افتد. در اتک ان تایتان نیز کشمکش بین کنی و لیوای به این کلیشه وسترن شباهت دارد.
درختان غول آسا در اتک ان تایتان از پارک های امریکایی الهام گرفته شده. درخت غول گریزلی، در ماریپوزا گروو، پارک ملی یوسیمیتی آمریکا دقیقا هم شکل درخت های غول آسای جنگل داخل دیوار های پارادایس است. درختی که یمیر در آن به قدرت تایتانی می رسد و درختی که در نهایی ترین صفحه مانگای اتک ان تایتان به عنوان مقبره ارن به نمایش در می آید همین درخت های گریزلی هستند.
همچنین عکس 9 تایتان و تایتان بنیادی شباهت زیادی به مجسمه آزادی نیویورک دارد.
نتیجه گیری تاریخی از انیمه اتک ان تایتان
نویسنده اتک ان تایتان از تاریخ ملل مختلف الگو گرفته. با اینکار شما اهل هر کشوری هم که باشید به نحوی می توانید ناخودآگاهانه با داستان همزاد پنداری کنید و داستان را بهتر درک کنید. الدیایی ها نیز از نظر سرگذشت بیشترین شباهت را به قوم یهود دارند.
با تشکر ویژه از #عبدالله_غفاری #محمد_سلمانی
عالی بود
تویه اون قسمتی که داشت خاطرات یمیره رو تعریف میکرد نزدیک اونجایی که نیزه به سمتش پرتاب میشه لباس و فرم سربازایه الدیا خیلی شبیه به سربازایه ایران باستان بود
توی مقاله بعدی که بررسی انیمه اتک ان تایتان با نگاه دینی هست به این موضوع اشاره شده
به نظرم بیشتر شبیه لباس رومی ها بود
خیلی جامع بود
خداقوت واقعا
گیوتین و انقلاب فرانسه هم توی انقلابشون بود
سلام لطفا درمورد انیمه های
تاماکو ، هیوکا ، هوریمیا ، خانواده و جاسوس ، ظهور قهرمان سپر ، سگ های ولگرد بانگو ، مطالعه موردی وانیتاس
┐Kanojo ga Koushaku-tei ni Itta Riyuu┌
نقد و برسی کنید
هوریمیا چه مسئله قابل برسی داره به نظرتون؟
ممنون اگر امکانش هست مقاله بعدی رو به ما خبر بدین
jebrilroyal2017@gmail.com