انیمیشن سینماییمحصولات انیمیشنی

بررسی و تحلیل انیمیشن The Breadwinner 2017 (نان آور)

امریکای در حاشیه

تریلر اثر

.

خلاصه داستان : The Breadwinner نان‌آور ، یک انیمیشن کارتونی به تهیه کنندگی آنجلینا جولی محصول 2017 می باشد که تاکنون نامزد دریافت 1 جایزه اسکار شده است. پروین یک دختر بچه افغانستانی است که در سال 2011 تحت سلطه ی طالبان در افغانستان بزرگ شده است. زمانی که پدر او به ناحق دستگیر می شود، پروین برای نجات خانواده اش موهایش را همچون پسرها کوتاه می کند و مانند آن ها لباس می پوشد تا چرخ زندگی خانواده ی خود را بچرخاند و….

اما نکته مهم Breadwinner در ابتدای آن است.جایی که پدر پروانه درباره تاریخ افغانستان صحبت می‌کنه.
علت عقب ماندگی افغانستان رو هجوم وحشیانه و خونریزی امپراطوریهای بزرگ از جمله حمله کورش از فارس ، اسکندر از یونان ، چنگیز خان مغول و ….معرفی می‌کنه.

The Breadwinner (نان آور) آی نقد
The Breadwinner (نان آور) آی نقد

همانگونه که در دو تصویر فوق و زیر می بینید اشاره به خونریزی کوروش می کند.

The Breadwinner (نان آور) آی نقد
The Breadwinner (نان آور) آی نقد

سپس اشاره می‌کنه تا چند سال پیش(ایام جوانی پدر پروانه) ما آرامش و صلح داشتیم که یه کودتا و جنگ باعث ناامنی و بدبختی افغانستان شد. حتی اشاره به حمله شوروی هم می‌کنه.
اما مبحث کلیدی که هیچ گاه اشاره نمی شود به حمله امریکا به افغانستان است.امریکا در سال ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کرد و در این حدود ۱۷ سال به غیر از بدبختی و فلاکت چیزی برای افغانستان به ارمغان نیاورده است.
در این انیمیشن هیچ گاه اشاره نمی شود که طالبان از کجا آمدند و آنرا صرفا یه کودتا معرفی می‌کنه درصورتی که به اذعان تمامی سازمان های بین المللی بوجود آوردنده طالبان کسی جز امریکا نیست.حتی در لحظه های آخر انیمیشن این عبارت دوباره تکرار می شود که ماسرزمینی هستیم که در کنار امپراطورهایی قرار گرفتیم که با هم می جنگند و همین علت بدبختی ماست.
به عبارتی صحیح در این انیمیشن عامل بدبختی افغانستان از ایران گرفته تا شوروی معرفی می شود اما هیچ گاه اسمی از امریکا نیست .
قطعا اگر اسمی از امریکا بود هیچ گاه این انیمیشن به عنوان کاندید اسکار معرفی نمی شد.

چند نکته

1-در یکی از صحنه های انیمیشن پدر پروانه کتابی در دستش هست که مثنوی مولوی است که غیر مستقیم اشاره می کند که مولوی افغانی است به تصویر زیر توجه فرمایید:

The Breadwinner (نان آور) آی نقد
The Breadwinner (نان آور) آی نقد

در صورتی که اسم افغانستان آن زمان نبوده و سرزمین آریانا بوده و جز ایران بوده و مشاهیر آن قطعه قرن ها به اسم ایران معروف بودند نه آریانا یا افغانستان

2-از نکات جالب فیلم خانواده پروانه است. نام پدر نورالله علیزی(خانوادگی علی نشان از شیعه بودن است)، نام همسر فاطمه ، نام دختران پروانه و ثریا ، نام پسر زکی (از القاب امام حسن عسکری (ع)) است.نظر شما چیست؟

منتظر نظر شما دوستان بزرگوار هستیم

نوشته های مشابه

‫19 دیدگاه ها

  1. خسته نباشید با این رمز گشایی
    این که اسمی از آمریکا آورده نشد بله حق با شماست و معلومه که نمی اوردن چون ساختنش!
    اما اینکه بحث سر مولوی کجایی بودی صرفا یک شات کوتاه و موارد دیگه واقعا مهم بود؟ مولوی متعلق به دنیاس به فرهنگ و ادب
    و شما می گین افغانستان اصلا وجود نداشت! بله خاک افغانستان جزو سرزمینی به نام خراسان بود که ایران و افغانستان فعلی هم جزوش بوده. همون طور که در فیلم آریان چند بار گفته میشه و معنای نجیب زادگی بودن
    خلاصه اینکه شما گویا افغانستان رو هم پایه آمریکا دشمن ایران می دونید با این رمزگشایی تون

    1. سلام ممنون از نظر شما
      من کجا افغانستان رو دشمن ایران نشون دادم؟
      خواهشا بهتره نقد رو با دقت بیشتری مطالعه بفرمایید
      سازنده انیمیشن آنجلینا جولی امریکایی است
      ما داریم نقد انیمیشن امریکایی می کنیم نه انیمیشن افغانی!!!میگم این انیمیشن چنین نظری داره

      قطعا امریکا صلاح و خیر نه ایران رو می خواد و نه افغانستان

      ضمنا این نکته رو هم‌بگم که افغانستان و ترکیه دنبال ثبت معنوی مولوی در یونسکو هستند.
      به نظرتون اگر در سازمانها و کتب جهانی ثبت شه که مولوی متعلق به افغانستان یا ترکیه هست مشکلی نداره؟بازهم شما این شعار که مولوی متعلق به دنیاست رو خواهید داد؟
      یا افغانستان دنبال ثبت معنوی رودکی در یونسکو نیز هست ، میدونید که رودکی پدر شعر فارسی است
      یا آذربایجان دنبال ثبت نظامی گنجوی است چون قبرش الان آذربایجان است
      اگر بخواهیم با دیدگاه شما برخورد کنیم خیلی از چیز ها رو از دست میدیم
      بعدش هم اسم افغانستان آن زمان نبوده و سرزمین آریانا بوده و جز ایران بوده و مشاهیر آن قطعه قرن ها به اسم ایران معروف بودند نه آریانا یا افغانستان

      1. سلام.
        ببخشید شما که تمام نوابغ رو مال خودتون میدونید ایا ی نگاه ب محل تولد و زندگی و فوت اونها کردید یا خیر؟شاید هم فکر میکنید که فقط زبان فارسی مال شماست در تمام دنیا ، پس هر شخص باارزشی ک ب این زبان صحبت میکرده رو هم میتونید جز تاریخچه خودتون بدونید؟!
        اگر ترکیه یا افغانستان ب دنبال ثبت معنوی مولانا جلال الدین محمد بلخی (!) هستن بخاطر اینه ک این شخصیت در افغانستان امروزی بدنیا اومد و در ترکیه امروزی هم دفن شده.نظامی هم ک در گنجه ب دنیا اومد و همونجا هم دفن شد(ک جز اذربایجان هست).رودکی هم ک در رودک در نزدیکی سمرقند تاجیکستان امروزی بدنیا اومد.میبینید هیچکدوم اینا به ایران امروزی ربطی نداره!
        و این رو هم نگید ک چون در اون زمان افغانستان وجود نداشت پس مشاهیرش الان مال ایران میشه!که این حرف با هیچ منطقی سازگار نیست!!!موضوع اینه سرزمینی ک مثلا مولانا در اون بدنیا اومد الان اسمش تغییر کرده و شما اینو نمیخواید بپذیرید… واقعیت اینه ک متاسفانه در ایران ب مهاجرینی ک یا عرب هستن یا از پاکستان امدن یا از افغانستان بعد از چندین دهه هیچ هویتی داده نشده و کلا ایران در مورد این موضوع قوانینی خلاف جهان کنونی داره(یا بهتره بگم اصلا نداره!) این اشخاص همچنان مهاجر شناخنه میشن !حالا چطوره وقتی نوبت ب این اشخاص ک میرسه شخصی مث مولانا مث نظامی ک دردوره خودشون در سرزمینی ب دنیا اومدن ک هیچ ربطی ب ایران امروزی نداره ، شما اونها رو ب اسم ایرانی نام میبرید؟؟؟؟اسم این کارتون رو چی میزارید؟؟؟؟؟ قصد مصادره این اسمها و شخصیتها شاید بنظر خودتون کاملا منطقی و صحیح باشه (صرفا همزبانی با اونها!!!)اما این واقعیت زندگی اون شخصیتهای مهم رو تغییر نمیده.
        هر چند من بیشتر با نظر دوستمون موافقم ک شخصیت های این چنینی متعلق ب جامعه بشریت هستن و شاید ی ادم توی امریکا از منی ک در ایران زندگی میکنم (ک مدام درباره این بزرگان میشنوم زبانم با اونها یکیست )اطلاعاتش بیشتر باشه و عرفان اونها رو بیشتر از من درک کنه(مثل ویل اسمیت!)
        و ی نکته دیگه که شاید لازمه بدونید اسامی سابق کشورهاس همونطور ک خودتون گفتید افغانستان : اریانا و ایران : پرشیا.کمتر از 100سال(حدود85سال) هست ک اسم ایران برای این مملکت توسط رضاخان انتخاب شده پس اریانا نمیتونسته جز ایران بوده باشه!!!! چون اصلا ایرانی اون موقع وجود نداشته!!!!(همه مون اینو خوندیم تو کتابهای درسی ک اریانا مردمی بودم ک 2500سال پیش ب این منطقه اومدن و اریانا ی کل هست نمیتونه بخشی از یک جزء باشه!)
        اخرین مطلب هم اینکه: همونطور ک میدونیم ایین زرتشت ایین قدیمی مردم ایران فعلی است.پس توصیه میکنم کتاب اوستا (نسخه های قدیمی)رو حتمن بخونید (حتی اگر زرتشت نیستید!)اون موقع مطالبی رو درک خوهید کرد ک با چیزهایی ک در مدارس ب ما تدریس کردن بسیار متفاوته!

        1. اسم ایران صد ساله ایران شده؟!!! و ایران پیش از این وجود نداشته؟ دوست عزیز شما تا به حال شاهنامه خوندی؟

        2. شاید رودکی و نظامی و مولوی توی کشورهایی که گفتید متولد شده باشن. اما نکته اینه که این کشور ها زمانی مال ایران بودن. یعنی در فرهنگ ایران این افراد تربیت شدن و از سبک زندگی و فرهنگ ایران رشد کردن و تربیت شدن. بحث زبان نیست. بحث اینه که مثنوی و خمسه نظامی اثار فرهنگی ان. پس یعنی از فرهنگ کشوری که توشون تربیت شدن تاثیر گرفتن. این حق نیست که این کتاب ها که با فرهنگ ایرانی گره خوردن رو حق ملی خودمون مطالبه کنیم؟!

        3. خداوند بزودی به ماکمک میکند. ایران بزرگ ساخته میشود
          و خداوند دهن تمام امثال شما را سرویس میکند.
          الهی امین

        4. مدارک تاریخی بر وجود نام ایران:
          کتیبه داریوش
          اسناد دولت ساسانی
          شعر فردوسی که گفته: چو ایران مباشد تن من مباد
          قرارداد ننگین ترکمنچای که گفته سرزمین های، شمالی ارس از ایران جدا شود.

          بد نیست بدانی همان انگلیس که این چرت و پرت هارو به خوردت داده افغانستان رو از ایران جدا کرد.
          ای ایران ای سرزمین من ای وطن ده ها مزار
          گوشه گوشه ز خاکت بریدند هر چه گفتیم نذار،نذار
          از ترکیه و آران خبر می رسد دندان تیزیدند عدد هزار
          افغانستان و تاجیک رفت به دستان خونین تزار
          امارات و بحرین و کویت دو دستی رفت قیمت دو زار
          به پاکستانی و هندو چه گوییم؟ ز وطن بدور افتادند ده ها هزار
          ازبکان و ترکمان ز دست ما رفت، روس ما را داد آزار
          انگلیس و روس و عثمانی همچو داسی چیدند ماهم کشتزار

      2. وقتی مولوی از بلخ است و بله اکنون در داخل افغانستان است پس مولوی هم افغانستانی است. تقسم بندی کنونی مطرح است نه قدیم.

        1. آفرین کاملا غلط گفتید
          مهم ملیت وقت مشاهیره نه محل زندگی یا دفنشون در حال حاضر
          ترک ها ادعای مالکیت کسی رو دارن که یک بیت ترکی هم شعر نگفته

  2. سلام.واقعا نقد فوق العاده ای بود خیلی ممنون.لازم به ذکر هست که در این انیمیشن بسیار به حجاب اسلامی و حجاب حضرت زهرا (س) تو ههین میکنه .یعنی مختاطب خارجی که تابهال اسمی از حجاب نشنیده به طور غیر مستقیم حجاب رو امری تحدیدی و اجباری به زور به مخاطب نشون میده.حتی قسمتی از فیلم هست که دوربین روی چادر زوم میشه و بار قفس های زندان کات میشه .آیا وا قعا فیلمی که تهیه کنندش یک بازیگر آمریکایی که قبلا در سازمان سی آی ای کارمیکرده اتفاقیه؟ ///به علاوه دید مردم جهان نسبت به این انیمیشن نه تنها به افغانتان بلکه به ایران است .یعنی با استفاده از اسامی ایرانی و خط فارسی نظر مخاطب خارجی رو با تصاویری که از خرابه ها و نا امنی های افغانستان اشان میده نتنها به افغانستان بلکه به ایران هم تقییر میده.مخاطب باخودش میگه حتما ایران هم همین شکلیه…

  3. سلام نقدتون رو خوندم و میشه گفت نقد نبود و صرفا خواستید یکم بد گویی کرده باشید . اولا که ما انتظار نداریم یک انیمیشن ساخت امریکا بیاد امریکا رو بد نشون بده و به نظر من هدف اصلی فیلم رو از دست دادید که درمورد ظلم طالبان به دختران بودش و….
    در مورد مثنوی هم می دونم برای ثبتش دارن تلاش میکنن ولی فک نکنم هدفشون از نش.ن دادن مثنوی این باشه بالاخره اون ها هم فارسی زبانن

  4. فقط یکی بهم بگه این فیلم چطور میخواد بگه مولوی افغانی هست؟ برام توضیح بدین شگرد فیلم رو. گرچه که خود افغانی ها هم ایرانی ان. بزودی ایران بزرگ ساخته میشه
    فقط بگین شگرد فیلم چی بود؟

  5. سلام. خواستم بگم که نظری که در رابطه با این کارتون دادید بیشتر جهت گیری و دیدگاه های.اگر من بخوام دیدگاه خودم رو ارائه بدم در ابتدا میگم این انیمیشن سال۲۰۱۸ ساخته شده و من سال ۲۰۲۲ دارم این انیمیشن رو میبینم.نکته جالب توجهی که تو این انیمیشن وجود داره و شما اصلا بهش اشاره نکردید بحث طالبان و اینه که کلا فیلم داشت طالبان رو خطرناک جلوه میداد و اگه دقت کنید این فیلم مال سال ۲۰۱۸ هستش یعنی حدود چهار سال پیش سازنده این انیمیشن از اون موقع داشت به کسانی که حامیان طالبان اند اشاره میکرد که اگه ی روزی این طالبان قدرت بگیره نفر بعدی که این بلا ها سرش میاد خودتونید. الان هم سال ۲۰۲۲ هست و طالبان قدرت گرفته تو افغانستان وما حدود ۵ ماه پیش سلسله درگیری هایی با طالبان داشتیم(نظیر درگیری دوغارون و اسلام قلعه، ماجرای آب هیرمند،درگیری توی منطقه کنگ و …….)شما اصلا به این موضوعات اشاره ای نکردید……بگذریم در کل این فیلم قدیمی بودش ولی با اینکه قدیمی بود سازنده این فیلم تنها مخاطبش حامیان طالبان بود

    1. سلام علیکم
      اگر بخوام اساسی و خلاصه براتون توضیح بدم مطالب قبل از اردیبهشت ۱۴۰۰ یعنی از ناکجا آباد موعود به قبل متعلق به تیم قبلی آی نقد هستش که تیم فعلی ۶۰ درصد اون مطالب رو قبول نداره در عین حالی که ۴۰ درصدش مطالب نابی هستند
      برخی از مقالات قدیمی رو اصلاح کردیم مثل ورود بچه رئیس چشمه و… اما هنوز مطالب زیادی مونده که توی سایت نیاز به اصلاح داره و یکیش دقیقا همین انیمیشنه که طبق حرف شما مقاله واقعا ناقص عمل کرده
      ما هر وقت تایم آزاد پیدا کنیم به اصلاح چنین مقالاتی خواهیم پرداخت

    2. اینکه یه فیلم یه بخشی یا مبحثی رو درست و واقعی ارائه بده دلیل نمیشه تو بقیه بخش ها و مباحث هم راستگو باشه وقتی به طالبان اشاره میکنه ولی کنارش یکسری حقایق رو میپوشونه خواسته یا ناخواسته دچار دروغ و فریبکاری میشه جناب مهدی پور

    1. به چه دلیل اونوقت ؟ پرداختنش به طالبان و جنایات سابقشون رو همه می دونند ولی این دلیل میشه دیگه جنبه های منفی نداشته باشه در باقی موارد ؟

  6. سلام عرض می کنم خدمت دوستان
    یه سوال چرا این همه درگیری ذهنی برای خودتون ایجاد می کنین این کارارو باید مجامع فرهنگی انجام بدن و مباحث حقوقی و غیره رو پیگیری کنن که اونم متاسفانه زیاد توجه نمی کنن
    حالا وقتی اینگونه موضوعات نیاز به دخالت بالا دستی ها داره چه نیازه که ما اعصابمون خورد کنیم
    ها؟!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *