فیلم سینمایی

نقد و بررسی فیلم کوچه‌ی کابوس(nightmare alley)؛ شعبده‌باز ها و مسئله‌ تاروت

فیلم کوچه‌ی کابوس اثر “گیرمو دل تورو”، با هزینه‌ی شصت میلیون دلاری و استفاده از بازیگر های معروف، توانست تنها چهل میلیون دلار بفروشد. این فیلم شکست خورده در گیشه، به جهت ضعف داستان و پایان شعارگونه‌ای که داشت حاوی مطالب جالب توجهی است که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

۱.جهانی سیاه و رقابت بد و بدتر

در جهان فیلم کوچه‌ی کابوس، رقابت بین افراد بد و بدتر است. داستان فیلم حول محور کلاهبردارانی است که سعی بر دزدی و فریب یکدیگر دارند. در این جهان سیاه، خشونت های اغراق شده‌ای وجود دارد که با ظلم دیگران، توجیه می‌شود. یعنی شخصیت اصلی فیلم، صورت یک سرمایه‌دار را بدلیل سیلی زدن به همسرش، متلاشی می‌کند و وی را می‌کشد. این خشونت عجیب و غریب بدلیل سیاهی حاکم بر جهان فیلم، توجیه می‌شود.

۲. تاروت واقعیت دارد!

یکی از نکات مهم فیلم کوچه‌ی کابوس، این است که کلاهبردار های شعبده‌باز، با اینکه روش های گول زدن مردم را خوب بلد هستند، اما به دو چیز باور دارند. اول تاروت و دوم احضار ارواح. در فیلم گفته می‌شود که تاروت، واقعا تاثیر دارد و نباید مثل ترفند های شعبده‌باز ها با آن برخورد کرد.همچنین از احضار ارواح دوری می‌کنند و آن را باعث نابودی و نزول بلا می‌دانند.

درباره‌ی تاروت باید گفت که چون این کارت ها با تمرکز عده‌ای شیطان‌گرا و جادوگر درست شده است، هر کس که بر این کارت ها تمرکز کند، با آن ارواح شیطانی متصل شده و این کار هیچ عاقبت خوبی برای وی ندارد. همچنین کارت های تاروت بدلیل مناسک پشت پرده‌اش، اگر در خانه‌ای باسد، باعث حضور شیاطین شده و درگاهی می‌شود برای نفوذ شیطان های جنی در خانه های ما. بنابراین استفاده از تاروت، به هیچ وجه توصیه نشده و نتایجی هم که دارد، بدلیل نفوذ شیاطین غیردقیق و ناکافی است. به همین علت بهتر است به جای استفاده از تاروت و اتصال به شیاطین، با خداوند متصل شویم و با سپردن کار خود به خداوند، در مواقع شک، از او کمک بگیریم.

احضار ارواح نیز در نگاه دقیق فلسفی، با این کار های سطحی اتفاق نمی‌افتد. این رمّال ها نیز با جنیان در ارتباط بوده و آن ها را احضار می‌کنند. به همین خاطر اشاره‌ی فیلم دقیق و پسندیده است که باید از احضار ارواح، دوری کرد.

۳.پایان کلیشه‌ای فیلم

در پایان فیلم، شخصیت اصلی بدلیل ظلم های خود دچار یک سرنوشت ننگین می‌شود. اما این اتفاق اصلا توجیه‌پذیر نیست. چرا کسی که مهارت های متعددی دارد، باید دوباره برود و پست‌ترین شغل را برای خود انتخاب کند؟ مگر در شهر های دیگر فرصت شغلی وجود ندارد؟
این پایان ضعیف باعث شده است فیلم علی‌رغم میزانسن های جذاب و بازیگر های مطرح، نتواند فیلمی جذاب و سرگرم‌کننده باشد.

پرسش و پاسخ:

پرسش: پس در شک، وقتی نمی‌دونیم بین دو تا کار، چه تصمیمی بگیریم‌ و کدومو انجام بدیم، چی کار کنیم؟

پاسخ:

نماز استخاره این گونه است که دو رکعت خوانده می‌شود و بعد از نماز در سجده، صد بار ذکر اَستَخیرُ بِالله گفته می‌شود. استخیر بالله یعنی من از خدا طلب خیر دارم. ما نیز هنگام تکرار ذکر، این حالت درخواست از خداوند را باید در خودمان حفظ کنیم. بعد از نماز هر آنچه به دلمان افتاد، همان کار خیر است. این روش به جای اتصال به شیاطین، انسان را به نیرو های الهی متصل می‌کند و جوابی بسیار مطمئن و دقیق به ما می‌دهد.

Print Friendly, PDF & Email

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام و عرض تشکر بابت تحلیل این فیلم و سایر آثار کارگردانش
    فقط باید توجه داشت که حتی نباید نسبت به نکات مثبت این آثار مثل دوری از احضار ارواح ساده لوحانه عمل کرد و آن را عاقل یا خَیِر دانست بلکه صراحتا این دوری و نهی در جهت دنیای فلاکت بار و سیاه و در واقع خودپسندانه شخصیت اصلی پیش می رود که سحر و سوق دادن به استفاده از کارت های تاروت هم در آن حضور دارد

    1. سلام عزیز
      سلامت باشین
      احضار روح توی فیلم اصلا وجود نداره و خرافه‌ست
      به نظر منم برای برجسته‌تر کردن تاروت و البته وارد نکردن یک شوک جدید در فیلمنامه‌ست
      اگر ارواح احضار می‌شدن، طبیعتا این داستان دیگه نمی‌تونست جلو بره و از اساس قصه به هم می‌ریخت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *